Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Det har varit min dröm att vinna Stanley Cup i den här tröjan”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Landeskog är den blott andra svenska lagkaptenen att lyfta Stanley Cup.

Nu vet Coloradospelaren hur det känns att bli mästare.

– Min dröm att vinna i den här tröjan, säger han till SVT Sport.

Gabriel Landeskog har tillhört Colorado Avalanche sedan 2011 och har varit klubbens lagkapten sedan han var 20 år gammal.

I morse, svensk tid, fick stockholmaren lyfta Stanley Cup efter att Colorado vunnit med 2-1 i match sex mot Tampa Bay och totalt 4-2 i matcher.

– Det är helt underbart, det går inte att beskriva. Allt det hårda arbetet som lagts ner under åren, det är en dröm. Jag hade en affisch när jag växte upp hemma i Älvsjö med 2001 års Stanley Cup-mästare Colorado och när jag blev draftad av Colorado sa jag att det är min dröm att vinna i den här tröjan. I dag är vi här. Att slå Tampa i deras byggnad i match sex, det är underbart, säger Landeskog till SVT.

Landeskog hade en assist till 1-1-målet och spelade även en stor roll i slutminuterna av matchen när han täckte han ett skott. Skottet tog på skrídskoskenan, som flög av. Kaptenen tvingades därefter krypa till båset.

Svensken skriver också svensk ishockeyhistoria, som den andre svenske lagkaptenen. genom tiderna att vinna NHL-slutspelet efter Nicklas Lidström som ledde Detroit till seger 2008. Nyckeln till att vinna Stanley Cup?

– Han har varit här länge, han blev kapten i ung ålder och växte upp i Avalanche. Jag är så glad för hans skull. Vi vet hur bra spelare och ledare han är, jag kunde inte vara gladare, säger general manager Joe Sakic till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.