Foto: Bildbyrån

Deveaux kan stoppas – i hela Europa

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är Andre Deveaux avstängd i Sverige.

Men det troliga är att han stoppas i hela Europa.

Både svenska ishockeyförbundet och det internationella förbundet kan stoppa honom.

Men i Nordamerika finns det möjligheter för kanadensaren.

Andre Devauxs avstängning kan stoppa honom från spel i hela Europa. Praxis i förbund som är anslutna till det internationella förbundet (IIHF) är att man respekterar andra förbunds straff.    

Dessutom så måste Deveaux göra en så kallad internationell övergång, och då har det svenska ishockeyförbundet rätt att vägra att skriva under det transferkort som Deveaux behöver.                  

Hockeyallsvenskan 2014-2015

”En bra bestraffning”                           

Mikael Lundström, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet, tvivlar på att de skulle godkänna en överång, ifall något utländskt förbund skulle acceptera Deveaux.

– Det låter tveksamt, säger han till SVT Sport.

Vad tycker du om Deveaux-soppan?

– Jag tycker att det är väldigt bra att du kallar den för det. Jag tycker att det är en bra bestraffning, att det är oerhört viktigt att vi visar var vi står i den här frågan och tar till ordentliga bestraffningar.

IIHF-paragraf kan stoppa

Men om svenska ishockeyförbundet mot all förmodan skulle godkänna att Deveaux flyttar till en annan liga finns det ytterligare ett möjligt hinder för kanadensaren: En paragraf i IIHF:s reglemente.

– Det finns en paragraf som de brukar använda sig av, som säger att om något har vanärat hockeyns rykte kan de underkänna övergången, säger Szymon Szemberg, tidigare kommunikationsdirektör på IIHF och numera kommunikationsdirektör på Champions Hockey League, till SVT Sport.

– Den vet jag att de inte har ändrat sedan jag lämnade dem.

Kan flytta till USA

Den paragrafen använde IIHF bland annat för att stoppa Todd Bertuzzi, som ville spela i Europa efter sitt överfall på Steve Moore 2004.

Det troliga är nu att Deveaux tvingas flytta hem till Nordamerika om han vill spela nästa år. De lägre nordamerikanska ligorna är nämligen inte anslutna till IIHF utan kan använda sig av egna relgementen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyallsvenskan 2014-2015

Mer i ämnet