Hanna Olsson, Andrea Dalen och Solveig Neunzert spelar SM-final. Foto: Bildbyrån

Djurgården expertens final-favorit

Uppdaterad
Publicerad

Inför slutspelet var det inte många som hade Djurgården och HV71 som favoriter till finalplatserna i SDHL. Men nu är det de som gör upp om SM-guldet.

– Djurgården har favoritskapet på förhand, de har ett övertag från säsongen, säger SVT Sports expertkommentator Maria Rooth.

Många hade nog förväntat sig att Luleå skulle ta sig till final även i år, men när det är dags för avgörande i SDHL står kampen om guldet alltså mellan HV71 och Djurgården.

”Bra för damhockeyn med nya lag”

– Det är otroligt kul med två nya lag i SM-final, jag tycker att det är bra för damhockeyn i stort i Sverige att det händer lite i toppen. Det ska bli jättekul att följa de här lagen som definitivt förtjänar att vara där, säger SVT Sports expertkommentator Maria Rooth.

Två lag med olika styrkor

När det gäller matchbilden i finalerna kan man på förhand säga att Djurgårdens styrka ligger i offensiven, enligt Rooth. HV71 å sin sida beskriver hon som riviga.

– HV har ett grymt hjärta. Asserholt framför allt, som leder det laget med sin inställning och de har fått ihop det fint mot slutet. Vi får nog se ett snabbt HV, men inte lika spelskickligt som Djugården, säger Rooth.

Favoritskapet ligger på Djurgården

Under säsongen har lagen mötts fyra gånger. Djurgården har vunnit samtliga möten, senast 25 januari då Stockholmsklubben vann med 4-1.

Och det tror Maria Rooth kan komma att påverka finalserien.

– Djurgården har favoritskapet på förhand, de har ett övertag från säsongen. HV har å andra sidan inget att förlora och svenska lag är generellt bra på att slå ur underläge. Men jag lägger mina pengar på Djurgården.

Så sänds SM-finalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.