Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Öhgren. Foto: TT/Bildbyrån

Djurgården jublar efter draftsuccén – historisk bedrift

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdsspelarna Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Öhgren gick alla i förstarundan i NHL-draften i natt.

Det är första gången en svensk klubb lyckas med den bedriften.

– Det är faktiskt något unikt, vi är jätteglada, säger sportchefen K-G Stoppel.

Djurgården har en stark årgång av unga talanger.

I nattens NHL-draft visades det med all tydlighet när Jonathan Lekkerimäki valdes som första svensk, av Vancouver Canucks, i den första rundan på plats 15. Direkt efter tingades Noah Östlund av Buffalo Sabres och på plats 19 tog Minnesota Wild Liam Öhgren.

Det är första gången någonsin en svensk klubb har tre spelare i draftens förstarunda.

– Det är klart vi är glada och stolta, men framförallt glada för killarnas skull. Det är faktiskt något unikt, vi är jätteglada. Det här är början på deras nya resa, så det blir spännande att följa. Jag hoppas de fortsätter ha tålamod i sin utveckling för det är det som kommer ta dom hela vägen fram i slutändan, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

”Behöver skaffa mer erfarenhet”

Stoppel räknar, trots nattens succé, med att trion blir kvar i klubben och hjälper stockholmarna i hockeyallsvenskan till hösten.

– Ja, det är väl de signaler vi fått och det vi hoppas på också. De är fortfarande väldigt unga och behöver skaffa sig lite mer erfarenhet skulle jag säga. Ska man tro Patrik Allvin, general manager i Vancouver, så var han också ganska tydlig med att de inte har någon brådska med Lekkerimäki. De ska ha tålamod. I hans fall också så var han sjuk under långa delar av förra säsongen. Så han behöver verkligen tid att spela och träna mycket. Då är Djurgården och Sverige det bästa alternativet, säger Stoppel.

Vad är hemligheten till att ni fått fram sådana framträdande juniorer?

– Dels att vi investerar mycket pengar och mycket engagemang och tid i att utveckla unga spelare. Vi har en erfarenhet av vad som krävs för att bli en duktig och komplett hockeyspelare. Vi har fantastiska ledare och tränare som lägger ner ett ofantligt jobb med grabbarna.

– Det är häftigt och vi vill vara en plantskola med en bra juniorverksamhet som är steget in i elitvärlden. Det tycker jag vi varit ganska duktiga på och det ska vi fortsätta vara.

Djurgården har dessutom ytterligare en spelare som hade möjlighet att gå i förstarundan.

Calle Odelius lär i stället bli draftad tidigt i den andra rundan, som inleds under fredagen.

KLIPP: Här väljs Lekkerimäki av Vancouver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.