Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den svaga säsongsinledningen får Barry Smith sparken. Foto: Bildbyrån

Barry Smith och Djurgården går skilda vägar

Uppdaterad
Publicerad

Näst sist i SHL efter 13 matcher.

Nu avslutar huvudtränaren Barry Smith och Djurgården samarbetet.

Dessutom ställde sportchefen Joakim Eriksson sin tjänst till förfogande – men blir kvar.

Laget har bara nykomlingen Timrå efter sig i tabellen och på de nio senaste matcherna har det blivit åtta förluster. Assisterande tränarna, klubbprofilen Nichlas Falk och Mikael Aaro, tar över efter Smith tills vidare.

Strax efter beskedet kom Smith och Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson med ett gemensamt tv-sänt uttalande på klubbens hemsida.

– Det kändes inte bra att jag kunde ta laget till den platsen som jag trodde att jag kunde och som jag borde ha gjort, och för det är jag ledsen. Jag tror på den här gruppen, ledningen, Joakim (Eriksson) och alla människor som är här. Det finns en stark enhet här som vill att laget ska lyckas, säger han.

Spelare måste steppa upp

Smith håller sig själv ansvarig men han menar också att spelargruppen måste hitta ett sätt att steppa upp.

– Tiden är nu för laget att steppa upp och spelarna måste hållas ansvariga nu. Vi har en samling spelare som måste hitta ett sätt att komma ihop som ett lag, spela för varandra, Djurgården och supportrarna. De måste förstå att alla har ett ansvar i det här. När du tar på dig tröjan för att spela så spelar du på högsta möjliga nivå, oavsett vilken motståndare det är så måste vi prestera så bra vi kan. Det är vårt och vår resa, säger Smith.

Sportchefen fortsätter

Sportchefen Joakim Eriksson är tydlig med att det inte är enkom Barry Smiths ansvar att Djurgården ligger där de ligger. Ansvaret faller på spelare, på hela föreningen – och Eriksson själv.

– Jag har sagt till Kaarel (Lehiste, styrelseordförande) och styrelsen att min plats står till förfogande om de inte har förtroende för den väg som jag ansvarar för. Jag har ett stort ansvar i det här också. Kaarel har förmedlat från styrelsens sida att det finns ett stort förtroende för mig och att jag fortsätter, och det kommer jag att göra, säger Joakim Eriksson.

Joakim Eriksson säger även att han har medel från styrelsen för att kunna göra förändringar i spelartruppen om man anser att det skulle behövas.

Barry Smith tog över som huvudtränare i Djurgården inför den här säsongen. Det blev endast 13 matcher i båset. Djurgårdens nästa match är borta mot Frölunda borta.

Djurgården håller en presskonferens under tisdagsförmiddagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mest meriterade tränaren i SHL:s historia – men också ifrågasatt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer