Jacob Josefson tackar för sig. Foto: Bildbyrån

Djurgårdens kapten Jacob Josefson avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års skadeproblematik avslutar Jacob Josefson karriären.

31-åringen blev lagkapten när han vände hem till Djurgården, men kunde inte spela alls under föregående säsongen.

– Ett väldigt tufft beslut att ta, men med tiden så har jag insett att det är det enda rätta, säger Josefson.

Med IK Göta som moderklubb kom Josefson att representera Djurgårdens IF från juniortiden och upp till herrlaget. Efter framgånsrika säsonger i SHL med Djurgården reste han över Atlanten för spel i NHL. Totalt blev det 315 NHL-matcher, de flesta i New Jersey Devils.

Därefter tog han sig hem till Djurgården, utsågs till kapten och ledde laget till SM-final säsongen 2018/19 där de föll kort mot Frölunda. Det var andra SM-silver Josefson vann med Djurgården (första säsongen 2009/10). Det året utsågs Jacob Josefson även till SHL:s mest värdefulla spelare.

Säsongerna 2019/20 och 2020/21 började skadeproblematiken då Josefson endast spelade 30 respektive 27 matcher. Den senaste säsongen, när Djurgården degraderades till Hockeyallsvenskan, blev det inga matcher alls.

Därför har Josefson nu valt att avsluta spelarkarriären.

– Det har varit ett väldigt tufft beslut att ta, men med tiden så har jag insett att det är det enda rätta. Jag vill rikta ett stort tack till Djurgårdens IF och till världens bästa supportrar, ni kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta, säger Jacob Josefson till Djurgårdens hemsida.

– Det är enormt tråkigt att Jacob inte får avsluta på sina egna villkor, det vill säga när han själv känner att tiden skulle vara mogen. Nu kommer istället det här emellan, när han egentligen kände sig långtifrån färdig som hockeyspelare innan detta hände. Samtidigt har vi under en längre tid förstått att det här skulle bli utfallet, med tanke på det senaste året och hur han tvingades avsluta förra säsongen innan den hann starta, säger sportchef K-G Stoppel.

KLIPP: Här åker Djurgården ur SHL (2 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.