Phil Kessel Foto: Bildbyrån

Efter alla rykten – stjärnan bortbytt

Publicerad

Phil Kessel har länge varit mål för rykten om en eventuell bytesaffär, och i natt blev det klart att han blir bortbytt till Arizona Coyotes mot Alex Galchenyuk. Men det är delade åsikter om vem som faktiskt varit drivande i frågan, Phil Kessel eller Pittsburghs GM Jim Rutherford.
– Jag är inte säker på vad som faktiskt hände, säger Kessel i ett presskonferenssamtal efter trejden.

Phil Kessel är en av NHL:s bästa målskyttar sedan han tog klivet in i ligan. Sedan 2006 har amerikanen gjort 357 mål på 996 grundseriematcher, vilket är åttonde bäst i ligan under den perioden.

Phil Kessel har spelat fyra säsonger i Penguins. I de två första säsongerna så vann laget Stanley cup, och Kessel gjorde 45 poäng på 49 slutspelsmatcher. I de två senaste säsongerna så har slutspelsframgångarna uteblivit, men i grundserien har han gjort 174 poäng på 164 matcher. Trots det blev han alltså inte kvar i klubben.

Håller inte med om rykten som en begärd trejd

Det har cirkulerat rykten om att han hade begärt en trejd från Pittsburgh, vilket även Penguins GM Jim Rutherford bekräftat efter bytet blev klart. Men nu i efterhand så låter det annorlunda från spelaren själv.

– Jag är inte säker på vad som faktiskt hände. Jim kom till mig en gång och sa till mig att jag aldrig skulle vara en Penguins-spelare igen. Jag tror han har lite fel där. Men jag är inte här för att säga vad som faktiskt hände och berätta sanningen. Så Jim får säga vad han vill, säger Kessel i ett presskonferenssamtal. 

Åker från Penguins med bra minnen

Och Kessel kommer att se tillbaka på tiden i Pittsburgh med goda minnen.

– Jag har många bra minnen. Två Stanley cups, fans behandlade mig bra, staden är fantastisk. Åren där kommer vara för evigt. Jag är glad över att ha vunnit ett par gånger, men det är dags att gå vidare, säger han.

Phil Kessel har spelat 774 raka matcher. Det är bara två aktiva spelare som spelat fler matcher i rad än så, Keith Yandle och Patrick Marleau, och bara sju spelare genom tiderna med fler matcher i rad. Phil Kessel har alltså inte missat en enda match sedan 2009.

– Jag har haft några skador, men det är lite tur som ligger bakom det där, säger han.

Här är tredjen mellan Arizona och Pittsburgh

Visa

Till Arizona:
Phil Kessel
Dane Birks
Fjärderundaval i draften 2021

Till Pittsburgh:
Alex Galchenyuk
Pierre-Olivier Joseph

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer