Danmark avgjorde på straffar

Danmark-Frankrike blev en minst sagt svängig tillställning – där Frankrike två gånger om tog en överraskande ledning, men där Danmark kom tillbaka trots slarvigt försvarsspel. Till slut kunde danskarna avgöra på straffar och vinna med 5-4.

I straffläggningen var det till slut en fransk miss av kaptenen Damien Fleury som gav bort segern. Ett snöpligt slut för ”Les Bleus” som hade kunnat skrälla i en böljande match.

Danmark låg under med 2–4 i den andra perioden, men lyckades hämta ikapp till 4-4 och vinna på straffar. Detta trots ett alldeles för slarvigt försvarsspel, enligt SVT:s expert Mikael Renberg.

Ishockey-VM

– Jag tycker Danmark gör en dålig match. Backarna var inte bra i dag så laget har en hel del att jobba på, löd Renbergs dom efteråt trots segern.

Frankrike i slagläge efter tre snabba mål

Danmark hade en magisk slutminut på första perioden och vände ett 1-0-underläge till 2-1-ledning. Kvitteringen av Malmöforwarden Frederik Storm och 2-1-målet bara 50 sekunder senare, när Markus Lauridsen drog till med slagskott från blålinjen.

Ett mål som hade kunnat bli matchens vackraste, om det inte var för Olivier Dame-Malka. Nice-backen fick till en riktig drömträff i andra perioden från tekningscirkeln och pucken mellan benen på en sent reagerande Sebastian Dahm i danska målet.

Luften gick ur Danmark samtidigt som Frankrike gjorde två till snabba mål – tre totalt i mittperioden.

Danmarks vändning satt långt inne

Trots det lyckades Danmark komma tillbaka. Reduceringsmålet av två NHL-spelare innan mittperioden var över, Mikkel Boedker fram till Lars Eller som satte det viktiga 3-4-målet.

– Vi hade bra skymning framför mål så då var det tillfälle att skjuta. Men det är många småfel av oss och då slår de till. Spelet utan puck måste förbättras, säger Lars Eller till SVT Sport.

Och i tredje perioden kom också kvitteringsmålet från ett Danmark som, trots att de spelade upp sig och vann på straffar, nu säkert har en del att fundera över inför mötet mot Tyskland i morgon.

Schweiz utklassade Italien

I lördagens andra tidiga VM-match mellan Schweiz-Italien blev det aldrig dramatiskt. Schweizarna tog kommandot från första tekning och kunde lekande lätt vinna med 9-0. Något som talar till Tre Kronors fördel, som möter Italien i morgon klockan 16.15.