Calgarys huvudtränare Bill Peters avgår efter rasismanklagelser. Foto: Bildbyrån

Efter rasismanklagelserna – nu avgår tränaren

Uppdaterad
Publicerad

Calgary Flames huvudtränare Bill Peters avgår efter rasism- och våldsanklagelser.

– Den här morgonen har jag mottagit Bill Peters avgångsansökan, vilket jag har accepterat, inledde Brad Treliving presskonferensen.

Bill Peters avgår som huvudtränare för Calgary Flames.

53-åringen ska ha lämnat in sin uppsägningansökan enligt Calgarys general manager, Brad Treliving som meddelade tränarens avgång under en presskonferens ikväll.

– Den här morgonen har jag mottagit Bill Peters avgångsansökan, vilket jag har accepterat, inledde Brad Treliving presskonferensen.

– Bill Peters är därmed, med omedelbar verkan, inte längre en del av Calgary Flames organisation.

Det var under måndagskvällen som den före detta AIK- och Karlskronaspelaren Akim Aliu kom med anklagelser på Twitter där han menade att Peters riktat rasistiska glåpord mot honom vid ett flertal tillfällen.

Har bett om ursäkt

Tiden för dessa händelser ska ha varit då Peters var huvudtränaren för Aliu under två år i Chicagos farmarlag, Rockford IceHogs som spelar i AHL.

Sedan anklagelserna i måndags har Peters inte varit med på någon träning med Calgary och saknades även under onsdagens match mot Buffalo då han istället kom med ett uttalande.

”Snälla ta emot min uppriktiga ursäkt till dig, och hela Calgary Flames organisation, för att jag använt ett kränkande språk i mitt arbete för tio år sedan. Jag vet att mina kommentarer har varit källan till både ilska och besvikelse och jag förstår varför, skriver Peters i det öppna brevet som TSN publicerat.”

”Även om det var en enstaka incident som jag genast ångrade tar jag ansvar för vad jag sa.”

I svallvågorna av anklagelserna har fler spelare uttalat sig kring Bill Peters metoder. Michal Jordán menar att Peters, under deras tid i Carolina Hurricanes använde grovt fysiskt våld.

”Jag önskar aldrig något illa mot personen men man får vad man förtjänar Bill.... Han sparkade mig och slog andra spelare i huvudet under matchen för att sedan låtsas som att inget hade hänt. Jag kunde inte tro mina ögon, att sådant kan hända i den bästa ligan i världen”, skriver tjecken i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.