Efter uppehållet: Patrik Berglund klar för Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Efter totalt 717 NHL-matcher och en timeout väljer Patrik Berglund, 31, att fortsätta sin karriär i Djurgården.

– Nu vet man var man ska spela och kan börja ställa in sig mentalt, ser fram emot det nya äventyret. Jag har ju aldrig spelat i SHL förut så det blir verkligen ett äventyr, säger Patrik Berglund till SVT Sport.

Berglund har elva raka NHL-säsonger i ryggen. Att skriva på för hemstadens stolthet Västerås IK i Hockeyallsvenskan var aldrig ett alternativ.

– Jag tycker fortfarande att jag har väldigt mycket bra hockey i mig, så det var aldrig på listan, säger han till SVT Sport.

I stället är siktet bara inställt på Djurgården för närvarande.

– Jag tar det dag för dag. Jag vet inte hur mycket man kan blicka framåt. Nu ska jag spela för Djurgården och komma in och leverera där. Det viktigaste är lagets framgång, när man har det så är hela livet bra. Det är det jag siktar på.

Bröt superkontrakt för att flytta hem

Han har skrivit på för ett år. Djurgården är mycket nöjda med Berglund som bröt sitt NHL-kontrakt värt 110 miljoner kronor med Buffalo på grund av ohälsa strax före jul och åkte hem till Västerås.

– Mitt kontrakt och alla pengar jag gav upp betyder ingenting. Det här är verkligen en klyscha, men pengar gör ingen lycklig. Jag kan ge upp den summan när som helst för att må bra inombords. Om jag mår så dåligt som jag gjorde och känner som jag gör än i dag … då tror jag verkligen att jag har tagit rätt beslut. Pengarna är det sista som betyder någonting i dagsläget, sade Berglund till  Hockeypuls i januari.

Djurgården: ”En drömvärvning”

– Patrik är en drömvärvning. I mina ögon den bästa spelaren som funnits på marknaden. Han matchar vårt behov och profil på många sätt. Vi är på en resa att vinna guld nummer sjutton och den viljan delar Patrik också, säger sportchefen Joakim Eriksson.

Djurgården tog SM-silver efter förlust mot Frölunda i SM-finalen senaste säsongen.

Patrik Berglund

Ålder: 31

Längd: 192 cm

Vikt: 99 kg

NHL-matcher: 717, 170 mål och 15 assists

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.