Efter uttåget ur A-VM: ”Vi mår bra av att börja om i B-VM”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas 2019 präglades av uttåget ur A-VM och en omskriven spelarstrejk.

Hur mår landslaget i dag?

– Vi hade det tufft under hösten och gick igenom en resa tillsammans. Nu skulle jag säga att vi mår väldigt bra, säger Erika Grahm till SVT Sport.

I april startar VM för Sverige. Men den här gången är det inte stornationer som Kanada och Finland som ska besegras. Efter att ha trillat ur högstadivisionen förra året ska Damkronorna nu slåss om en plats i A-VM mot landslag som Nederländerna.

Dessutom hamnade landslagsspelarna efter VM i konflikt med hockeyförbundet. Något som ledde till en flera månader lång bojkott.

Damkronorna

– Vi känner att det har tagit stora kliv framåt. Vi är respekterade på ett helt annat sätt än innan och förbundet ser på oss annorlunda, säger målvakten Sara Grahn till SVT Sport.

– Det tog några månader mer än vi hade tänkt oss, men det löste sig väldigt bra.

”Bra attbörja om på nytt”

Erika Grahm menar att det var fler än förbundet som vaknade till efter Damkronornas bojkott.

– Det blev en väckarklocka för många runt om. Det var turbulent där och då, men vi har gått starka ur det här.

Veteranmålvakten Sara Grahn är inne på att det var bra att Sverige åkte ur A-VM.

– När man tänker efter så har det varit på väg i många år. Någonstans kan det vara bra för oss att börja om på nytt, bygga självförtroende och vårt spel. Jag ser positivt på det och tror att något bra kommer komma ut av det i slutändan.

Förbundskaptenen Ylva Martinsen, som ledde laget under VM 2019, har ända sedan dess törstat efter revansch.

– Direkt efter VM mådde jag inte bra, men besvikelsen lägger sig och man får se framåt. Den här VM-turneringen som kommer nu är väldigt viktig för svensk damhockey.

KLIPP: Svensk seger mot Ryssland i Euro Hockey Tour (5 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet