Efter vandaliseringen – Eliassons tavla hängs upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på Emma Eliassons togs ner efter bara några månader i Lombia-hallen. Nu hänger tavlan där igen.

– Jag hoppas att den här historien får alla föreningar i Kiruna att börja tänka till, säger hennes förra tränare Mats Sidmalm till SVT.

Förra backstjärnan Emma Eliasson, 28, tog OS-silver med Sverige för tolv år sedan och hyllades i Lombia-hallen med en bild som hängdes upp.

Tavlan vandaliserades dock vid upprepade tillfällen, bland annat med spottloskor, och efter bara några månader plockades den ner.

”Framför allt för Emmas skull”

Nu har dock tavlan hängts upp igen efter att ha legat i kommunens förråd. Under tiden har ramen hunnit renoveras.

– Vi vill hylla Emma och det här är framför allt för hennes skull, för att visa vilket stort stöd hon har i Kiruna. Den stora majoriteten vill hylla Emma, säger förre tränaren Mats Sidmalm till SVT och fortsätter:

– Vi har pratat med henne i dag och Emma är jätteglad över att vi får upp tavlan igen. Det känns jättebra djupt in i hjärtat.

”Kombination av kön och tröjan”

Eliasson är fostrad i Kiruna AIF, men spelade 2016 i konkurrenten Luleå.

– Det var nog en kombination av kön och att hon har den här tröjan på bilden, säger Sidmalm på frågan om vad vandaliseringen kan ha berott på.

– Jag hoppas att den här historien får alla föreningar i Kiruna att börja tänka till och lägga energi på sin egen förening. Vi måste börja visa respekt för varandra på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.