Djurgårdens Emil Bemström gjorde debut i Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

Emil Bemströms succédebut i Tre Kronor – målade direkt

Uppdaterad
Publicerad

SHL:s skyttekung Emil Bemström fick en perfekt start på sin Tre Kronor-karriär. Men hans tidiga ledningsmål blev Sveriges sista – Tjeckien kunde vinna med 5–2 på Hovet i Stockholm.

– Vi blev lite tagna på sängen stundtals, säger förbundskapten Rikard Grönborg till C More.

Djurgårdens 19-åring Emil Bemström gjorde landslagsdebut med den äran i fyrnationsturneringen Beijer Hockey Games.

2.25 in i matchen gjorde han som så många gånger i SHL de senaste månaderna: laddade och sköt direkt i powerplay – och första Tre Kronor-målet var ett faktum.

– Så där gör han hela tiden. Det går nästan inte att ta dem, berömmer målvakten och lagkamraten Adam Reideborn i C More.

Sverige var det klart bästa laget i första akten, men efter att Marek Kvapil kvitterat nästan halvvägs in matchen tappade Tre Kronor konceptet. Betänkligt.

Mardrömsminut i stället för kvitteringsjakt

Dessutom klev Jan Kovar in i handlingen genom att prickskjuta in 2–1 i krysset bakom Magnus Hellberg. Den tjeckiska stjärnan var knappast färdig där.

I den tredje perioden utökade Kovar till 3–1 efter slarv från svenska backar. Och uppförsbacken blev än brantare för Tre Kronor så fort pucken släppts igen; Michael Lindqvist kolliderade med en tjeck – som fick axeln i huvudet – i mittzonen och tilldömdes matchstraff.

Kovar fullbordade sedan sitt hattrick och samlade på sig en assist till 5–1-målet innan Jonathan Davidsson fastställde slutresultatet med ett distinkt direktskott.

– Klart att vi inte vill förlora med 5–2 på hemmaplan. Vi blev lite tagna på sängen stundtals och kuggar inte i riktigt, säger förbundskapten Rikard Grönborg till C More.

Ryssland vann efter straffläggning

Tidigare i kväll var Ryssland på väg mot tre poäng mot Finland inför 9046 åskådare i ryska Yaroslav.

Men Finland kvitterade till 2–2 med nio sekunder kvar och stal en poäng, för att sedan se Ryssland knipa extrapoängen via straffseger, 3–2.

Beijer Hockey Games

Tjeckien logo

Tjeckien

5 - 2

Sverige logo

Sverige

0-1, 2-0, 3-1
Hovet, Stockholm
Publik: 6800

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.