En av världens bästa kvinnliga hockeyspelare till NHL

Uppdaterad
Publicerad

Hayley Wickenheiser är en av världens bästa kvinnliga hockeyspelare genom tiderna. Nu har hon fått jobb som biträdande chef för spelarutveckling i Toronto Maple Leafs, i en mansdominerad miljö.

– Det visar att unga tjejer verkligen kan göra precis vad de vill, säger hon på en presskonferens.

Toronto Maple Leafs general manager Kyle Dubas letade inte specifikt efter en kvinna till klubbens kontor, Hayley Wickenheiser var helt enkelt det bästa valet.

Den fyrfaldiga OS-guldmedaljören kommer att övervaka spelare i WHL, och förväntas resa till Toronto ett par gånger i månaden för att arbeta med spelare på både Leafs och farmarlaget Marlies.

– Den största anledningen till att jag var intresserad av det här jobbet var för att Kyle var intresserad av mig – inte att anställa en kvinna, utan att anställa någon som kan göra jobbet, säger Wickenheiser på en presskonferens.

Spelade hockey i Sverige

40-åriga Wickenheiser slutade spela 2017. Då som den kanadensare som gjort flest poäng för landslaget med 168 mål, 211 assists till 379 poäng i 276 matcher. Säsongen 2008–09 spelade hon herrhockey i Eskilstunalaget Linden i division 1 och några år tidigare gjorde hon detsamma i Finland.

Kyle Dubas tror på mångfald i sin organisation och poängterar att de letar efter de bästa kanadensarna, och inte ställer någon åt sidan.

– Forskning visar att ju bredare din organisation är, desto bättre blir beslutet, desto bättre är din operation i allmänhet, säger han.

– Om du bara anlitar vita män, och det säger jag som en vit man, lämnar du förmodligen mycket på bordet när det gäller var din organisation kan gå, hur vi tänka och hur vi kan utvecklas.

”River murar”

Wickenheiser är medveten om att hennes nya jobb är ännu ett till steg för kvinnor inom ishockey, och sport i allmänhet. Men hon fokuserar mer på att göra jobbet så bra som möjligt än att tänka på vad det betyder.

– Det handlar om att vara kompetent och vara bra på vad du gör. Jag förstår också att många unga tjejer kommer att se detta som att jag river murar för dem som kanske drömmer om att göra samma sak, säger hon.

– Det visar på framåttänk, att unga tjejer verkligen kan göra precis vad de vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.