Pierre Engvall förste svenske målskytt

Torontos svenskar levererade när laget tog sig an den kanadensiska rivalen Montreal på hemmaplan.

Pierre Engvall blev den förste av NHL:s 71 svenskar att göra mål i årets säsong. Och William Nylanders mål blev avgörande i 2–1-segern.

– Det var väldigt speciellt, säger Nylander.

Torontospelarna hade inte mycket att klaga på när det gällde inramningen till säsongens första match.

Visserligen ägde en protest rum utanför Scotiabank Arena där hundratals protesterade mot vaccinationskrav som gjort att barn inte kunnat idrotta under organiserade former, men arenan var trots vaccinkrav för publiken nästintill fullsatt.

– Det känns som att det var så länge sedan som vi spelat framför supportrar senast. Så det var fantastiskt att ha dem i byggnaden, säger William Nylander leende vid presskonferensen efter matchen.

Han fick dessutom kröna säsongsperioden med det avgörande målet, en säkert placerad delikatess i högerkrysset.

Tredje perioden var bara minuten gammal när Nylander skrinnade in från avbytarbåset. Han fick en fin passning av Morgan Rielly och efter att ha avancerat några meter skickade han i väg skottet.

”Supersnabb och stark”

Men det var en annan spelare som blev den första av ligans 71 svenskar att göra mål den här säsongen. Nylanders lagkamrat Pierre Engvall knyckte till med handleden drygt halvvägs in i första perioden i numerärt överläge, och i trängseln framför mål letade sig pucken förbi Montreals burväktare Jake Allen, vilket innebar 1–1.

Backtalangen Rasmus Sandin var inblandad i förarbetet, och belönades med en assistpoäng.

Det var Pierre Engvalls första powerplaymål i NHL.

– Jag tycker att han har varit väldigt bra. Han är supersnabb och stark i forecheckandet och i numerärt underläge. Jag tycker att han har gjort ett jättebra jobb att kämpa sig in i truppen, säger Nylander.

Några minuter före det första svenskmålet hade Montreals Jonathan Drouin gett gästerna ledningen i den första helkanadensiska matchen i årets liga.

Fler svenskar med poäng

Oliver Ekman-Larsson gjorde debut för Vancouver Canucks i natt – och bjöd på succé direkt. Svensken gjorde ett mål, assisterad av Nils Höglander som å sin sida stod för två framspelningar, när Vancouver förlorade mot Edmonton med 3-2 efter straffar.

Colorado Avalanche tog parallellt emot Chicago Blackhawks och för hemmalaget var det en viss Gabriel Landeskog som stod för ett mål och en framspelning. Matchen slutade 4-2 till Colorado.

Nog med svenskt i målprotokollet? Inte för denna natt. Rickard Rakell med en puck i mål för sitt Anaheim Ducks i segern över Winnipeg Jets.

MER NHL: Nya laget Seattle Kraken föll i premiären (13 oktober 2021)