Erik Brännström gjorde NHL-debut. Foto: Bildbyrån

Erik Brännström NHL-debuterade: ”Jag kände mig bekväm”

Uppdaterad
Publicerad

Ottawa är sist i hela NHL.

Men det finns ljusglimar – svenska sådana – och framtidstro i den kanadensiska huvudstaden.

Erik Brännström, 19, NHL-debut blev succéartad när Senators besegrade St Louis med 2-0.

Erik Brännström var Sveriges bästa back i det JVM-lag som över jul och nyår befann sig i Vancouverområdet. Juniorkronorna blev utslagna i kvartsfinalen mot Schweiz, men Brännström blev sedermera framröstad till turneringens all star-lag.

19-åringen – som är draftad av Vegas Golden Knights – blev i förra månaden bortbytt till Ottawa Senators. Hans inledande tid i den kanadensiska huvudstaden har tillbringats i AHL-laget Belleville.

Nilsson höll nollan

Men i natt skedde NHL-debuten när svensken blev uppkallad till hemmamatchen mot St Louis.

– När jag kom till träningen i Belleville i morse berättade de att jag hade blivit uppkallad, så då var det bara att direkt köra upp till Ottawa i stället, berättar Brännström för kanadensiska TSN.

På uppvärmningen inför matchen fick han på traditionellt rookie-vis glida ensam runt isen de första varven innan resterande laget anslöt. Eller helt ensam var han inte den här gången. När även Max Veronneau gjorde NHL-debut var det två rookies som åkte på isen.

När väl matchen drog i gång fick svensken stort förtroende. Han spelade över 17 minuter och fick chansen i powerplay i matchen som Senators vann med 2-0.

– Jag kände mig bekväm där ute, säger Brännström om debuten.

I målet fick därmed Anders Nilsson hålla nollan.

NHL

Ottawa Senators logo

Ottawa Senators

2 - 0

St. Louis Blues logo

St. Louis Blues

0-0, 1-0, 1-0
Canadian Tire Centre, Ottawa
Publik: 13378

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.