Erik Karlsson (65) har precis vispat det avgörande 5-4-målet i sudden. Foto: TT.

Erik Karlsson avgjorde i sudden death

Det blev en dramatisk avslutning i NHL-ishockeyns tredje semifinalmöte mellan San Jose och St Louis. Fem minuter in i förlängning satte San Joses Erik Karlsson det avgörande 5–4 – men i reprisen ser det ut som att domarna egentligen borde ha blåst av före skottet.

– Jag såg inte riktigt. Gustav (Nyquist) fick den (pucken) precis framför kassen och jag såg till att göra mig tillgänglig. Men jag har inte sett reprisen, svarar Erik Karlsson på frågan om han såg handpassningen.

På filmsekvenser från händelsen syns hur Timo Meier skjuter mot mål. Han blev sedan fälld när han försökte ta returen och kom åt pucken med sin hand. Något som ingen av de fyra domarna såg och därför godkändes också det efterföljande målet – Gustav Nyquist fångade pucken som kom från Meiers hand och passade Erik Karlsson som snärtade in den i mål.

Första målet på 32 matcher

Karlsson, som inför semifinalmötet inte hade gjort mål på 32 matcher, gjorde även matchens första mål. Med över halva förstaperioden spelad fångade han pucken och drämde i väg ett långskott över halva planen – som satt.

Ett par minuter senare utökade Joe Thornton San Joses ledning till 2–0.

Andra perioden tog St Louis grepp om matchen. Först reducerade Alexander Steen till 2–1. Och efter ytterligare ett mål av Thornton (3–1) hämtade laget inte bara igen utan gick även om och ledde inför tredje perioden med ett mål.

– Jag tycker att vi hade en riktigt bra första period, men sedan slog vi av lite på gasen, säger Erik Karlsson.

San Jose leder matchserien med 2-1

Med minuten kvar att spela kvitterade San Joses Logan Couture och matchen gick till förlängning. Och det hela slutade alltså 5–4 till San Jose, efter Karlssons mål i förlängningen.

Det står nu 2–1 till San Jose i seminfinalserien. Lagen möts nästa gång natt mot lördag svensk tid.