Foto: TT Nyhetsbyrån

Erik Karlsson stannar i San Jose – får jättekontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla rykten kring Erik Karlsson så är det nu klart. Det blir en fortsättning i San Jose för den svenska stjärnan, det skriver klubben på sin hemsida. Karlsson har skrivit på för åtta år med en lönetaksträff på 11,5 miljoner dollar per säsong, motsvarande 109 miljoner kronor.

– Jag är verkligen förväntansfull inför fortsättningen på min resa med Sharks. Sen min första dag här har jag bara haft positiva saker att säga om människorna, organisationen och fansen här, säger Erik Karlsson till klubbens hemsida.

Inför säsongen blev han bortbytt från Ottawa Senators, där han var kapten i fyra säsonger, till San Jose Sharks. I Kalifornien blev det en skadefylld säsong för svensken som bara spelade 53 matcher, men ändå lyckades med att göra 45 poäng.

Även i slutspelet spelade han med en skada, men även där gjorde han mycket poäng. Karlsson gjorde 16 poäng på 19 matcher när San Jose gick till den tredje rundan, där laget blev utslaget av St Louis Blues som sedan vann Stanley Cup.

Karlsson tvingades efter slutspelet att genomgå en operation på grund av skadan i ljumsken, och ska vara fullt återställd till hösten.

Flera rykten kring en flytt

Efter uttåget var han inblandad i flera rykten om att han skulle lämna 1 juli när hans kontrakt går ut och han kunde skriva kontrakt med vilken klubb som helst, med enda begränsningen att kontraktet max kunde vara på sju år.

Men i stället för att lämna San Jose så blir det en fortsättning i klubben, det bekräftar San Jose på sin hemsida. Och eftersom Karlsson skrev på en förlängning med sin nuvarande klubb så kunde 29-åringen skriva på för ytterligare ett år, totalt åtta. Det extra året ska ha gett honom ytterligare 11,5 miljoner dollar och hela kontraktets värde gick upp i hela 92 miljoner dollar, drygt 870 miljoner svenska kronor, enligt både TSN och Sportnet.

Nästa års lagbygge långt från klart

Karlsson var långt ifrån den sista pusselbiten för San Jose inför nästa säsong, som kommer behöva ta många tuffa beslut. Det stora kontraktet innebär nämligen att San Jose har cirka 15 miljoner kvar att signa tio spelare för, där storspelare som Joe Pavelski och Joe Thornton är bland de som saknar kontrakt. Pavelski , som den gångna säsongen var lagets kapten, och Thornton, som har flest passningspoäng i klubbens historia, tjänade den senaste säsongen tillsammans 11 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.