Jonas Anderssons tankar om att Lundqvist lämnar Rangers. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Att sluta på topp fungerar aldrig i verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske målvaktslegendaren Henrik Lundqvist har gjort sitt i New York Rangers. Efter femton år och en tung sista säsong köps han ut med ett år kvar på kontraktet.
– Allting har ett slut. Att sluta på topp fungerar aldrig i verkligheten, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

New York Rangers har två ryska målvakter i Aleksandar Georgijev och Igor Sjestjorkin. Klubben tror mycket på dem och det är därför Lundqvist köps ut.

– Jag kunde inte se att han skulle vara kvar så som situationen har blivit i Rangers med två så pass duktiga målvakter som de har, med säsongen som Henrik Lundqvist hade och med hans ålder. Det hade förvånat mig om det hade blivit något annat, säger Jonas Andersson.

Vad har han betytt för New York Rangers?

– Han har varit kungen av New York och det är få som har varit så synonyma med en klubb som Henrik Lundqvist har varit med Rangers. Han tog dem mer eller mindre själv till en Stanley Cup-final och han har vunnit pris som bästa målvakt. Han har gjort i stort sett allt utom att vinna Stanley Cup. Han har varit Rangers personifierat.

Vad säger du om att han köps ut? Inte det optimala slutet.

– Allting har ett slut. Det är lätt att romantisera med elitidrottare. En karriär har toppar och dalar och den har också ett slut. Jag tycker inte att man ska göra en så stor sak av det. Att sluta på topp fungerar aldrig i verkligheten.

”Skulle unna honom en Stanley Cup”

Jonas Andersson hoppas att Lundqvist stannar i NHL och går till ett förväntat topplag, då som andramålvakt.

– Jag tycker att det hade varit jättekul om han fick chansen i en Stanley Cup-utmanare. Problemet nu är att det inte är lika lätt att identifiera vilka som kommer vinna Stanley Cup och de som är med där uppe har det väldigt bra ställt på målvaktssidan.

– Jag skulle verkligen unna Henrik Lundqvist en Stanley Cup, men det bygger ju också på att han orkar motivera sig för ännu en säsong.

SE MER: Efter över 1000 matcher – Lundqvist lämnar Rangers

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter över 1000 matcher – Henrik Lundqvist lämnar Rangers Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer