Jonas Andersson tycker det är bra att seriesystemet blir mindre komplicerat. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Blir inte så komplicerat”

Publicerad

Ensamutredaren Ola Lundberg har levererat ett förslag.
Till 2020 kan det bli så att ett SHL-lag degraderas varje år.
– Jag tycker det finns många saker som är väldigt positiva. Det mest uppenbara tycker jag är att det blir mycket enklare,säger SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson.

I dag presenterade Svenska Ishockeyförbundets ensamutredare Ola Lundberg ett nytt förslag på hur seriesystemet kan komma att ändras i svensk hockey.

Det mest uppenbara är att han vill införa ett playout i både SHL och hockeyallsvenskan där lag 13-14 i grundserien spelar en serie i bäst av sju matcher, och där förloraren degraderas.

”Speglar varandra”

Samtidigt vill Lundberg även införa ett system i allsvenskan som ska bestå av ett slutspel med play-in, kvartsfinal, semifinal och final, där vinnaren är direktkvalificerad för SHL.

– Jag tycker det finns många saker som är väldigt positiva. Det mest uppenbara tycker jag är att det blir mycket enklare. Serierna speglar varandra, det vill säga SHL och allsvenskan. Det blir inte så komplicerat för vad som gäller, säger SVT:s Jonas Andersson och fortsätter.

– Negativt.. som systemet sett ut i kvalserien och i bäst av sju så är det faktiskt två lag som har haft möjligheten att gå upp eller åka ur. I det här fallet blir det bara ett, även om det är direktnedfllyttning. En annan grej är att du kan komma tia i allsvenskan och ändå ha chans att gå upp. Det är både positivt och negativt. Men vi ska komma ihåg att vi i alla fall får en rörlighet. Här cementeras det att vi får minst ett nytt lag varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer