Experten: Därför älskar vi junior-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det är juniormästerskapet som för många blivit lika viktigt som Kalle Anka på julafton.

SVT:s expertkommentator Jonas Andersson har följt JVM-ishockeyns resa från iskall till glödhet med miljonpublik framför tv:n.

– Det är faktiskt helt sjukt, säger han.

På annandagen är det dags för årets premiär då Juniorkronorna ställs mot arvsfienden och titelhållaren Finland.

Den här gången avgörs turneringen i Tjeckien – efter tre år på raken i Nordamerika – vilket gör att sändningstiderna för svensk tv-publik blir mycket bättre.

JVM i ishockey

Jonas Andersson, den förre NHL-spelaren och Tre Kronor-profilen, gör sin femte raka turnering som SVT:s expertkommentator och har sett intresset växa, växa och växa.

– Jag tycker att det går igenom rutan att det är genuint. Alla spelare tycker att det är riktigt roligt att vara där. Det är en jätterolig turnering, säger Andersson.

”Liten notis”

När han själv spelade turneringen 2000-01 tillsammans med bland andra Henrik Lundqvist och Niklas Kronwall fanns inte dagens hajp.

– Det kan man lugnt säga. Det var ingen media över huvud taget. Turneringen gick i Moskva och vi slog Ryssland i kvartsfinal, det var helt galen stämning på läktarna, vi gjorde en jätteprestation och det blev en liten, liten notis i DN, berättar han och skrattar vid minnet.

Unikt juniormästerskap

Tittarrekordet är från finalen 2014 i Malmö mellan Sverige och Finland som lockade drygt 1,5 miljoner tittare. Högsta tittarsiffran i fjol var 894 000 från Sveriges kvartsfinal mot Schweiz (start 22.00).

Inget annat juniormästerskap får så mycket uppmärksamhet i svensk media.

Tidpunkten på mästerskapet, mellan jul och trettonhelgen då många är lediga, är förstås en faktor. Sveriges framgångar – laget har spelat medaljmatch varje år utom i fjol – en annan.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag tror de har en bra chans. Jag ser inte Sverige som guldfavorit, men absolut en medaljkandidat.

ARKIV: Glädjefnatt när Zibanejad avgör JVM-finalen 2012 i sudden:

Fakta: Junior-VM

Junior-VM avgörs i tjeckiska Ostrava och Trinec mellan 26 december och 5 januari. Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Trinec där också två av fyra kvartsfinaler avgörs, resten av slutspelet går i Ostrava.

Sveriges JVM-matcher:

26/12 Sverige–Finland (19.00).

28/12 Schweiz–Sverige (19.00).

30/12 Kazakstan–Sverige (15.00).

31/12 Sverige–Slovakien (15.00).

Kvartsfinalerna spelas 2, semifinalerna 4 och medaljmatcherna 5 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet