Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Andersson efter Tre Kronors uttåg. Foto: Bildbyrån

Experten efter svenska kollapsen: ”Ett stort misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Garpenlövs tid som svensk förbundskapten är över.

Den slutade med ett fiasko i VM.

– Hans facit är bedrövligt dåligt, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Tre Kronor har tunga VM-år bakom sig. Ut i kvarten 2019, inställt mästerskap 2020, missat slutspel 2021 och nu på torsdagen kollapsade man i kvarten mot Kanada.

Matchen blev den sista med Johan Garpenlöv som förbundskapten. Det står sedan en tid tillbaka klart att han lämnar landslaget efter VM.

54-åringen är samlad efter fiaskot mot Kanada.

– Det är en jättestor besvikelse. Vi hade möjligheten att spela hem matchen. Jag tycker att vi gör en bra insats, säger han.

Hur ser du på ditt slut som förbundskapten?

– Det har varit så här under mina tre år. Det har varit motstuds och motflyt. Vi har inte fått med oss saker och ting. Så slutar det i dag också. Naturligtvis jättetråkigt.

”Stort misslyckande”

SVT Sports expert Jonas Andersson är kritisk mot förbundskaptenens tid i Tre Kronor.

– Tråkigt. Jag unnade honom en framgång här. Han är en väldigt sympatisk människa och har ett stort kunnande. Men hans facit som förbundskapten är bedrövligt dåligt och det här är ett stort misslyckande. Det går inte se det på något annat sätt, säger Andersson.

Andersson är heller inte imponerad av hur Sverige spelade i kvartsfinalen mot Kanada.

– Första perioden är visserligen fenomenal, men sedan spelar man alldeles för defensivt. Man backar tillbaka alldeles för tidigt och försvarar sig. Ledande spelare och coacher har ett ansvar i det här läget, att se till att man inte hamnar så defensivt.

Sam Hallam tar över som ny förbundskapten efter Garpenlöv.

VM

Sverige logo

Sverige

3 - 4

Kanada logo

Kanada

2-0, 1-0, 0-3, 0-1
Nokia Arena, Tammerfors
Publik: 8576

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.