Experten: Lettland är ingen ”transportsträcke-match”

Uppdaterad
Publicerad

Två matcher kvar och för många kanske det känns som man bara väntar på slutspelet. Men faktum är att Tre Kronor ännu inte är helt klart för kvartsfinal och att laget fortfarande kan vinna gruppen. Så när Sverige går på isen mot Lettland i eftermiddag är det mycket som står på spel. En förlust kan bli mycket kostsam.
– Det här är inte någon lätt transportsträcke-match utan det här är en match Sverige måste vinna, säger SVT:s expert Jonas Andersson om Tre Kronors möte med Lettland klockan 16.15.

Sverige har tolv poäng på en tredje plats medan Lettland ligger femma på sex poäng efter två segrar. Schweiz är fyra, också de på tolv poäng. Teoretiskt kan alltså Lettland med två segrar passera Sverige om även Schweiz vinner mot Tjeckien.

– Lettland är ett bra lag, de tog ledningen mot Tjeckien och det enda lag som tagit ledningen mot Ryssland. Tidigare matcher mot Lettland för Tre Kronor har varit väldigt tuffa matcher. Då tänker jag på kvartsfinalen ifjol då det bara blev en uddamålsseger. Det är ett tufft motstånd, varnar Jonas Andersson.

Samtidigt som det värsta kan hända så kan även Sverige faktiskt bli gruppetta vid två segrar samtidigt som Schweiz slår Tjeckien. Om inte Schweiz gör det krävs det att Sverige slår ryssarna med tre mål.

– Av det jag har sett av Ryssland så har jag svårt att se att Sverige ska vinna med tre mål för att bli gruppsegrare på målskillnad. Det tror jag inte vi ska hoppas på.

– Men Sverige har alltså möjligheten att komma allt ifrån att missa kvartsfinal till att bli etta. Så det här två återstående matcherna är högintressanta, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer