Experten: ”Inte förvånande att de gick med på det”

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade SHL att de ställer sig bakom serieutredningen kring svensk ishockey.
Ett besked som inte förvånar SVT:s expert Jonas Andersson.
– Jag tror att SHL känt att de inte kunnat gå emot förslaget med tanke på mediestormen som har varit, säger han.

SHL valde att ställa sig bakom ensamutredaren Ola Lundbergs utredning.

Det betyder bland annat att de godkänner direkt upp- och nedflyttning till och från hockeyallsvenskan och dessutom tonar de ner det tidigare arenakravet vad gäller åskådarantalet.

Ett beslut som inte förvånar SVT:s ishockeyexpert Jonas Andersson.

– Arenakravet tycker jag är positivt. Jag var här i Karlskrona i helgen och pratade lite med dem där. Det var tufft för Karlskrona och ett sånt där krav man måste kunna ta från fall till fall. Det är klart det ska finnas en viss standard för att få kallas SHL-arena, men det bygger på den svenska modellen att alla kan gå upp och då kan man inte ha så höga krav som de haft, säger han.

Tror mediestormen bidragit

Vad säger du om att SHL godkänner direkt upp- och nedflyttning?

– Jag kan absolut gilla att det blir direkt upp- och nedflyttning. Det måste finnas en rörelse och det är hela grundtanken. Det har aldrig varit så de senaste åren att det inte varit någon rotation och därför kan jag väl känna att det inte är jätteförvånande att SHL går med på det här. Det är bara ett lag som åker nu och tidigare har ju två lag riskerat att åka ur. Sen tror jag också att SHL känt att de inte kunnat gå emot förslaget med tanke på mediestormen som har varit.

Tror du mediestormen ligger till grund för att de känns så medgörliga kring förslaget?

– Jag tror det är en faktor i det, men jag tror också att en faktor är att bara ett SHL-lag nu riskerar att åka ner. Jag kan förstå att de går med på förslaget.

Du är med andra ord inte speciellt förvånad att de går med på det?

– Nej, det är jag inte. Det var inte givet, men absolut ingen chock. Hade det varit två lag upp och ner tror jag aldrig de gått med på det. Det jag gillar med det här förslaget är att det är en tydlighet i allt. Allt följer ett mönster och det är lätt att förstå för alla som är involverade i ishockeyn. Jag tycker det finns många fördelar med det här förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer