Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schweiz försvarade sig med näbbar och klor mot Kanada. Målvakten Andrea Brändli får hjälp av backen Lara Christen att hålla undan för Emily Clark. Foto: TT

Experten rasar över matchstraffet på Stalder: ”Absolut ingen femma”

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat  kommer Kanada och USA att spela final i ishockey-VM i Brampton. Kanada slog Schweiz med 5-1 efter att ha vunnit skotten med 59-9 och USA slog Tjeckien med 9-1. Ett matchstraff på Schweiz stora stjärna Lara Stalder blev avgörande för lagets förlust.

Det var i slutet av den första perioden när det stod 0-0 som Stalder knuffade in Sarah Nurse, som avgjorde i sudden mot Sverige, i planket och fick matchstraff och hade spelat klart.

Det dömdes först för två minuter men uppgraderades till fem efter videogranskning. Det var ett domslut som förvånade.

Ishockey-VM

– Det är en knuff som är olycklig men det är absolut ingen femma enligt mig. Jag tycker att det är jättekonstigt om ishockeyn ska gå åt det hållet. Jag tycker att Nurse förstärker en del även om hon slår i huvudet men du måste själv försvara dig, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

När Sarah Fillier gjorde 4-0 med mindre än fem minuter kvar regnade det in kepsar på isen eftersom det var ett fullbordat hattrick. Schweiz missade helt i en rensning framför mål och Fillier tackade och tog emot och fick ett friläge och kunde göra målet.

Toppar skytteligan med Ljungblom

– Det var skönt att göra första målet. Att spela med ledning gjorde det mycket lättare och vid de två sista målen handlade det om att få pucken på mål och vara på rätt ställe, säger Fillier till det internationella ishockeyförbundet

Därmed gick Fillier upp på sju mål i turneringen och toppar skytteligan tillsammans med svenskan Lina Ljungblom.

I slutet fick Schweiz spela ett långt powerplay i spel fem mot tre och Alina Müller fick ett iväg ett tungt skott från slottet för 4-1-reduceringen. På läktaren applåderade ombytta Stalder som i höst kommer att spela för Zug hemma i Schweiz efter tre raka avslutande SM-silver med Brynäs och sex säsonger i Sverige.

– Det är egentligen spel mot ett mål i ärlighetens namn. Det är Andrea Brändli som håller Schweiz kvar i matchen. Schweiz kan inte ställla upp och spela bättre. Dessutom tycker vi att Stalder lite felaktigt fick lämna så blev det ingen riktig fajt, summerar Rooth matchen.  

VM

Kanada logo

Kanada

5 - 1

Schweiz logo

Schweiz

0-0, 2-0, 3-1
Brampton
Publik: 4235

Återstående program av VM i Brampton:

16.00 SVT1: Match om femte plats Finland-Sverige

21.00 SVT24: Bronsmatch Tjeckien-Schweiz

01.00: SVT1: Final Kanada-USA (natten mot måndag)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet