Jonas Andersson, Maria Rooth och Mika Zibanejad. Foto: SVT

Experten: ”Förstår inte varför vi spelar på deras villkor”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Jonas Andersson var kritisk till det svenska coachandet i kvartsfinalförlusten mot Finland, och även de andra experterna var förbryllade över matchen – och imponerade av motståndet.

Kritiken var som starkast i den andra perioden, där Finland dominerade.

– Det var nyss ett powerbreak, svenskarna har fått vila, men ändå har inte förstalinan med Nylander varit inne på isen, trots att de varit så bra. Sverige anpassar sig efter Finland på ett sätt som vi inte ska behöva göra, sa Jonas Andersson.

Ishockey-VM

– Nu var det nära att Grönborg satte in fjärdelinan igen, tur att det blev avblåsning så att förstakedjan kunde komma in, jag förstår inte varför vi spelar på deras villkor, sa expert Andersson.

När Finland avgjorde matchen i förlängningen var just den svenska fjärdekedjan inne.

”Finland förtjänar att vara i semifinal”

– Att Finland skulle hålla i hela VM-turneringen, det gör att de förtjänar att vara i semifinal. Jag är så oerhört imponerad av tränaren Jukka Jalonen. Att han gjutit mod i de finländska spelarna, de jobbade ner det svenska laget, , sa expert Mikael Renberg.

– Finland lyckades tajma allt medan det sprider sig en svensk osäkerhet. All respekt för Henke, men han har inte nått upp till den nivån som vi är vana att se honom. Men det är inte bara målvakten, det är mycket i försvarsspelet som inte varit optimalt, exempelvis har det varit väldigt mycket pucktittande, sa expert Maria Rooth.

– Det är en otrolig besvikelse för spelarna, såklart. Sverige kanske saknar mod, ett mod Finland visar i den tredje perioden. Det är lite passivt. Sverige vet att man är favoriter och blir kanske lite mer rädda att förlora än viljan att vinna, sa expert Mika Zibanejad.

Toppspelarna borde fått spela mer

– Lite mer tid på toppspelarna tycker jag det borde varit, sa Sam Hallam. Bland annat fick Nylander spela ungefär 15 minuter av matchen. Nylander som tangerade svenskt poängrekord i VM när han assisterade till 1-1-kvitteringen i den första perioden.

VM

Finland logo

Finland

5 - 4

Sverige logo

Sverige

1-2, 2-2, 1-0, 1-0
Košice
Publik: 6304

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet