Expertgrupp ska utreda ishockey-VM i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritiken ger det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) inte upp hoppet om att kunna arrangera herrarnas VM i Belarus nästa sommar.

Nu ska en expertgrupp utses som ska undersöka möjligheterna att genomföra turneringen som ska samarrangeras mellan Minsk och Riga.

Lettlands regering har i ett brev till IIHF ställt krav att Belarus ska ersättas som VM-värd nästa år. Turneringen ska samarrangeras mellan länderna med Belarus och Minsk som huvudort. Turneringen ska avgöras 21 maj–6 juni.

Efter den senaste månadens omfattande protester i Belarus mot presidenten Alexandr Lukasjenko och det val som anklagas för att ha varit riggat har IIHF kritiserats för att man verkar ovilligt att flytta mästerskapen.

”Ingen politisk organisation”

IIHF-styrelsen sammanträdde på torsdagen och ordföranden René Fasel verkar mer upprörd över de lettiska kraven än vad som händer i Belarus. På IIHF:s webbplats säger han:

– Det här är första gången en regering från ett arrangerande land har indikerat en motvilja mot att samarrangera med en annan arrangörsnation av politiska orsaker. IIHF är djupt oroade över det som sker i Minsk, men som idrottsförbund är vi ingen politisk organisation och vi kan inte flytta en turnering av politiska skäl, säger Fasel.

Utser en expertgrupp

Däremot lyfter han fram hälsa och säkerhet för spelare, ledare och funktionärer. Därför ska IIHF nu utse en expertgrupp som ska gå igenom förutsättningarna att genomföra turneringen ur finansiell, medicinsk, organisatorisk, sportslig, rättslig och administrativ synvinkel.

Den ska lämna fram en rapport och ett förslag till IIHF:s styrelsemöte i november.

IIHF fick förra säsongen ställa in både herr- och dam-VM på grund av coronapandemin. Tre Kronor ska enligt ursprungsschemat spela sina gruppspelsmatcher i Minsk.

MER ISHOCKEY

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Anderssons lista inför SHL-säsongen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer