Fanny Rask blir heltidsproffs – tack vare NHL-stöd

Uppdaterad
Publicerad
Fanny Rask har aldrig varit bättre – hon var en starkt bidragande orsak till HV71:s finalplats och gjorde sin poängmässigt starkaste säsong i karriären. Nästa säsong blir hon heltids-hockey-proffs.
– Jag har SOK-stöd,  får en lön av HV71 och  jag får hjälp av brorsan (Viktor Rask NHL-stjärna) så nu kan jag fokusera helhjärtat på min satsning.

Fanny Rask gjorde 20 mål i SDHL den här säsongen och öste in poäng i slutspelet med HV71. Till nästa säsong siktar hon mot nya höjder.

– Jag är 25 år och vill fortsätta utvecklas. Jag bygger mitt spel på fart så det är det jag ska fokusera på. Att bli starkare och snabbare. Det finns så mycket detaljer att slipa på. 

Hon är en av de spelare som får SOK-stöd. Pengar från den svenska olympiska kommittén. Av HV71 är hon också avlönad men vad som möjliggör den där lilla extra satsningen är den hjälp som kommer från NHL och brorsan.

– Vi har en fin relation. Vi pratar ofta med varandra. Vi spelade ju alltid ihop när vi var yngre och tävlade.

Älskar hockey

Hon älskar hockey och kan inte ens tänka tanken att inte spela och satsa. För vad vore livet utan ishockey.

– Vi pratar ofta ishockey och utbyter idéer och tankar. Det har betytt en hel del att kunna luta sig mot min brorsa, säger storasystern Rask.

Känslan att kliva ut på isen och känna att nu gör vi något tillsammans som ett lag är obeskrivlig. Den måste upplevas, säger hon och spricker upp i ett leende som smittar.

Målspruta -  i försvaret

Fanny Rask är en offensiv spelare som öser in mål i SDHL. En av landets vassaste målskyttar i år. Ändå används hon som en defensiv spelare i Leif Boorks landslag men Rask har full förståelse och omfamnar sin roll helt och fullt.

– Jag trivs med den här rollen också. Kan jag hjälpa laget genom att göra ett gott defensivt arbete så är jag nöjd. Alla kan inte spela i numerärt överläge i ett landslag. 

Men blir det inte svårt att ställa om?

– Jag har vant mig och accepterat rollen. Klart jag vill bidra med mål också men för mig är det viktigast att laget når framgång. 

Så talar en riktig lagspelare. Det skulle kunna misstänkas en viss form av inställsamhet mot tränaren Boork, men hon är så genuin i sina svar att det inte finns en tillstymmelse av ego och divalater i hennes personlighet. 

Som sagt, en äkta lagspelare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer