Färjestad till semi efter vinst i match 7

Färjestad vann den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot HV71 med 3-2. Det blev dramatiska slutminuter när HV intensivt jagade en kvittering med målvakten Jonas Gunnarsson utplockad.

– Det är den skönaste seger jag varit med om, säger Joakim Nygård till SVT Sport.

Det var en batalj som spelarna hade svårt att få grepp på.

– Jag har inte vetat om det varit kvarts-, semi- eller final. Det har varit stentufft hela vägen och i dag gjorde vi vår bästa match. Om man vinner serien går skamgränsen vid kvartsfinal, utan tvekan säger Linus Johansson till C More.

Den sista andlöst spännande perioden blev mållös efter ett par blixtrande minuter i den andra. Det blev ett segerfirande värt ett SM-guld efteråt. Publiken stod upp, vissa hoppade, och jublade efter dramat i Karlstad.

– Det är tomt och det svider, samtidigt är jag stolt att killarna kunde driva seriesegrarna till sju matcher. Den här matchen skulle vi ha varit lite mer desperata i den andra perioden, säger HV71:s tränare Stefan Lundh.

Nu kommer seriesegraren Färjestad att möta Djurgården i semifinal med start i Karlstad på lördag. I den andra möts Luleå och Frölunda med start på söndag.

Blixtrande minuter i andra perioden

Det blixtrade mellan målen i den andra perioden. 1.39 efter HV:s 2-2-kvittering satte Johan Ryno 3-2 för Färjestad, vilket skulle bli matchvinnande. Han stod perfekt placerad i slottet, höll i pucken någon tiondel, och tryckte upp den högt bakom Jonas Gunnarsson.

Därmed var det tre mål gjorda inom loppet av fem minuter och arenan kokade.

Blott tre minuter efter Färjestads 2-1-mål replikerade HV71 med att sätta 2-2.

Pucken spelades upp i mitten av banan och Simon Önerund störtade fri mot Markus Svensson i färjestadsmålet. Önerud avslutade distinkt och fixade till kvitteringen 2-2. Då hade det gått 3.18 efter färjestadsmålet.

Det var ett rejält HV-misstag som låg bakom FBK:s 2-1-mål.

HV:s målvakt Jonas Gunnarsson skickade upp pucken från en position bakom eget mål och det blev ett missförstånd med en egen back. Blixtsnabbt högg Mickael Lindqvist åt sig pucken efter att ha kommit ut från utvisningsbåset och satte 2-1 fri mot Gunnarsson.

Innan dess hade Oskar Steen träffat ribban och Johan Ryno stolpen för Färjestad.

Missat avslut blev perfekt passning

HV71 kvitterade i den första perioden. Simon Önerud drog med sig pucken in från högersidan. Han missade sitt avslut, vilket blev en perfekt framspelning till Joakim Andersson som från nära håll gjorde mål för 1-1.

– Han skjuter, eller försöker skjuta, och så ramlar pucken bort till mig, säger Andersson.

Efter fyra minuter tog Färjestad ledningen med 1-0.

Pucken spelades upp från egen zon och Färjestad kom i ett två mot ett-läge. Fri från höger satte Joakim Nygård ledningsmålet efter passning från Michael Lindqvist.

Strax före nedsläpp kom beskedet att Christoffer Törngren, poängbäst för HV71 i slutspelet med sex, inte ställde upp på grund av sjukdom.