Se Emil Larmis målvaktstavla mot Frankrike här. Foto: SVT/Bildbyrån

Finland vann – trots tidig tavla av Emil Larmi: ”Vad gör han?”

Matchen kunde inte ha börjat sämre.

Finland släppte in mål efter en minut mot Frankrike efter en rejäl miss av målvakten Emil Larmi.

– Målvaktstavla deluxe, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Finland reste sig och kunde kvittera kort därefter genom Harri Pesonen. Tidigt i den andra perioden kom också 2-1 för hemmanationen då Oskarshamnsspelaren Ahti Oksanen gjorde sin första VM-poäng med ett läckert mål från minimal vinkel.

Men Frankrike gav sig inte. Ett snyggt inspel gjorde att Justin Addamo kunde trycka in 2-2 mellan benen på Emil Larmi.

Då klev Finlands senaste års största VM-kung fram, Marko Anttila. Den väldige forwarden vek in från vänster, med en liten men samtidigt enorm vickning, och snärtade in 3-2 från slottet.

– Han har fått in vanan på att göra viktiga mål, säger Jonas Andersson.

Finland kunde även utöka till 4-2 i tredje perioden, men återigen kunde Frankrike reducera.

Kunde ha blivit syndabock – blev hjälte

Och med cirka fyra minuter kvar hade fransmännen drömläge att kvittera från slottet, men då gjorde sig Larmi stor i målet och räddade Finland med nöd och näppe då pucken studsade en knapp decimeter utanför stolpen.

Jätteräddningen gav Finland chansen att senare sätta spiken i kistan i öppen kasse, 5-3 från Sakari Manninen.

– Larmi visade sin storhet och nivå han håller just nu vid 4-3 och han gör en kanonräddning när Frankrike kunde kvittera. Det säger allt. Han är målvakten som vinner matcher i dag, säger Finlands assisterande förbundskapten Mikko Manner till SVT Sport, som inte kan svara på om Larmi är förstaval eller inte.

Se Larmis målvaktstavla i spelaren ovan och hans jätteräddning här nedan.