Sverige vann mot Finland. Foto: Bildbyrån

Sverige vann gruppfinalen efter straffdrama

Det blågula segertåget i VM fortsätter.

Den tidiga gruppfinalen mot Finland blev en straffrysare – som ledde till svenskt jubel när Emil Bemström satte enda målet.

– Jag tycker att vi gör en bra match rakt igenom och följde vår game plan nästa hela matchen ut. Det är ett styrkebesked, säger matchhjälten till SVT Sport.

Sverige har fått en smakstart på VM och i den tidiga gruppfinalen mot Finland kom fjärde raka segern. Efter en straffrysare vann Tre Kronor med 3-2 och fick med sig extrapoängen.

I ett hav av hemmafans blev det också den betydligt mindre skaran gulklädda som fick jubla först i Tammerfors. Nya NHL-tillskottet Jacob Peterson lämnade över pucken till Adam Larsson som kom med fart, tog köksvägen och la in den vid bortre stolpen. 29-åringens första mål i turneringen gav Sverige en ledning som skulle stå sig till andra perioden.

Ishockey-VM

– Det är skönt att kunna bidra, jag gjorde väl inte så mycket utan det var mest Adam som gjorde allting. Jag droppade till honom och han gjorde ett bra arbete, säger Peterson om sin första poäng.

Men mittakten blev desto tyngre för gästerna. Mikko Lehtonen skickade tidigt i väg ett till synes ofarligt handledsskott som Hellberg först verkade ha räddat, men pucken föll till isen och letade sig retsamt in i mål. Och bara två minuter kom nästa kalldusch.

Kellman tog matchen till förlängning

Återigen var Lehtonen framme. Den här gången med en passning genom slottet till Sami Vatanen som hade smugit fram bakom svenska backarna och kunde stöta in ledningsmålet i öppen kasse.

Men halvvägs in i tredje perioden kom kvitteringen. Gott samspel på blålinjen mellan Oliver Ekman-Larsson och Erik Gustafsson resulterade i ett avslut som Joel Kellman styrde in till 2-2.

Med bara minuter kvar var Gustafsson ett ribbskott från att ge Sverige en sen ledning, men matchen gick till förlängning och till slut krävdes det alltså ett straffavgörande för att skilja lagen åt.

”Tycker vi är rätt bra”

Där visade det sig vara svårt att göra mål. På tio straffar var Emil Bemström den enda som hittade nätet. 22-åringen klev ut på isen i andra rundan och skickade in ett distinkt handledsskott bakom Harri Säteri i kassen.

– Jag valde väl mellan två stycken och så blev det den där. Jag var ganska bestämd så jag gick in och sköt och den gick in, säger han efteråt.

Hur bra är det här laget, fyra raka segrar nu?

– Det får ni bedöma, jag tycker att vi är rätt bra.