Oliver Ekman-Larsson är klar för VM. Foto: Bildbyrån

Fler NHL-ja lyfter Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor får ett kanonlag till ishockey-VM.

Ytterligare tre positiva besked från Nordamerika gör att ishockeylandslaget har klart med elva NHL-spelare – varav fem från höstens World Cup-lag.

Arizonas backstjärna Oliver Ekman Larsson och Colorados forwardsduo Gabriel Landeskog samt Carl Söderberg blev klara för VM-spel på onsdagen.

Samtliga tre var med i Tre Kronor i World Cup i höstas.

Ishockey-VM

Alla tre väntas spela i landskampen mot Ryssland i Stockholm den 27 april. Det är den första matchen i Euro Hockey Tour-turneringen som avlutas med två matcher i Tjeckien.

Förre förbundskaptenen Pär Mårts ledde Tre Kronor till guld i Globen 2013, men avslutade sin tid med två VM-misslyckanden 2015 och 2016 då det blev respass redan i kvartsfinal.

Sensationellt bra

Nye Tre Kronor-chefen Rikard Grönborg ska se till att det inte blir ännu en kvartsfinalmiss.

Efter en rad besök i Nordamerika av landslagsledningen, både inför World Cup och VM, har Grönborg och hans medhjälpare Johan Garpenlöv och Peter Popovic vänt alla nej – som präglat senaste årens jakt på NHL-förstärkning – till positiva besked.

Backsidan i Tre Kronor till VM blir sensationellt bra.

De senaste årens utveckling där svensk hockey producerat världsbackar på rad har gett eko i hockeyvärlden och nu finns flera av dem i VM-laget, med Victor Hedman i spetsen.

Hedman blev tvåa i backarnas poängliga i NHL med 72 poäng, 16 mål och 56 assist.

Väntar besked

Med hans backpartner Anton Strålman och Oliver Ekman Larsson har Sverige tre World Cup-backar i VM-truppen. John Klingberg, 49 poäng i Dallas, var precis på gränsen att ta en World Cup-plats men föll offer för den tuffa konkurrensen.

Gabriel Landeskog, lagkapten i Colorado, blir ett lyft på forwardssidan tillsammans med Carl Söderberg, även om duon haft en tuff säsong i NHL:s sämsta lag.

Grönborg väntar nu även på svar från Buffalo-målvakten Robin Lehner, vars kontraktsituation ännu inte är löst.

VM avgörs i Köln, där Sverige spelar sina gruppmatcher, och Paris den 5-21 maj.

Tre Kronors NHL-förstärkningar

Eddie Läck, målvakt, Carolina.

Alexander Edler, back, Vancouver.

Oliver Ekman Larsson, b, Arizona.

Victor Hedman, b, Tampa Bay.

Anton Strålman, b, do.

John Klingberg, b, Dallas.

Gabriel Landeskog, forward, Colorado.

Carl Söderberg, f, do.

Elias Lindholm, f, Carolina.

Joakim Nordström, d, do.

Victor Rask, f, do.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet