Foto: Bildbyrån

Förbundet har förtroende för Martinsen: ”Vill ha en trygg modern ledare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige degraderas till B-VM och ett av tidernas största svenska ishockeyfiaskon är ett faktum. Nu meddelar förbundsbasen Anders Larsson att Ylva Martinsen inte bara sitter säkert utan är helt rätt person att leda Damkronorna.

– Ylva gör sitt första mästerskap som förbundskapten och vi har en flerårig överenskommelse. Vår utgångspunkt i förbundet är alltid att fullfölja ingångna avtal. Så även den här gången, säger Anders Larsson till SVT Sport. 

Damkronorna är inte bara utslagna ur VM. De degraderas till B-VM efter förlusten mot Japan.

Ylva Martinsen är hårt ifrågasatt för sitt sätt att leda laget och för bristen på resultat. Frankrike var den enda motståndaren som Sverige lyckades besegra i VM – och det med ett nödrop. Ändå väljer förbundet att backa upp henne inför framtiden.

Damkronorna

– Degraderingen till B-VM är inget annat än ett stort misslyckande för damhockeyn i synnerhet och hela ishockeyn i allmänhet. Just i dag är nog inte rätt dag att dra för stora slutsatser. I dag är det bara tungt.

Arbetsgrupp jobbar

För att ett liknande scenario ska undvikas i framtiden väljer förbundet att se över sitt arbete med flickishockeyn och här väntas krafttag.

– Vi har sedan en tid en arbetsgrupp med representanter från förbundet, ligorna och spelarfacket som är tagen att utarbeta ett förslag till plan för dam- och flickishockeyns fortsatta utveckling. Det arbetet känns om möjligt än viktigare en dag som denna

Förbundet har som rutin att efter alla stora seniormästerskap be tävlingschefen göra en ordentlig utvärdering som rapporteras till styrelsen.

– Den blir viktig den här gången för att se vad vi kan göra bättre och annorlunda.

– I samband med rekryteringen av ny förbundskapten var det viktigt för oss att få en trygg modern ledare med förmågan att få med sig sina spelare och ledarkollegor. Egenskaper som Ylva verkligen har. Det visste vi efter hennes tid som huvudtränare för U18-damlandslaget och det är något hon tagit med sig in i sin nya roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet