Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Olsson i Frölunda. Foto: Bildbyrån.

Frölunda och AIK klara för SDHL nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå tappade poäng mot AIK i SDHL-kvalet – därmed står det klart att Frölunda och AIK tar plats i högsta serien nästa säsong.

Och Frölundas lagkapten sticker ut hakan och tror att de kan vinna SM-guld – redan första säsongen.

– Absolut. Spelar man i Frölunda så går man alltid för att vinna, säger Hanna Olsson.

AIK vann kvällens bortamatch mot Skellefteå med 3-1 efter att ha vänt matchen i sista perioden. Finländskan Saana Valkama gjorde då hattrick – vilket innebar säkrat kontrakt.

Frölunda spelade inte i kväll och gick alltså upp i SDHL ”i kostym” trots att två matcher återstår tack vare segrar i de två första matcherna. Laget följde matchen tillsammans i Frölundaborg och jublade stort när SDHL-platsen var klar.

– Det kändes såklart otroligt skönt. Det har varit det stora målet och det har varit en lång och speciell säsong. Jag är otroligt stolt över hela gänget. Vi har en stark grupp. Klart att man blir glad, men sedan är det lite speciellt när det sker på några andras resultat, säger lagkapten Hanna Olsson till SVT Sport som berättar hur de firade.

– Det kom in lite skumpa och just i kväll får vi njuta av det här, det har blivit lite sång och dans. Sedan har vi två matcher kvar som vi vill vinna.

Startade laget den här säsongen

Frölunda startade sitt damlag den här säsongen och sportchefen och förre stormålvakten Kim Martin-Hasson värvade in stjärnor som landslagsforwarden Hanna Olsson, finländska storstjärnan Michelle Karvinen och målvakten Stephanie Neatby, bästa målvakt i SDHL 2021.

Laget har glänst och formligen krossat sina motståndare på vägen upp till högsta serien. Målet på sikt är att Frölunda ska vinna SM-guld på damsidan, men Olsson tror redan nu att det kan vara möjligt redan första säsongen.

– Det är långt kvar tills dess och vi ska såklart njuta av det här först, men jag vet att Frölunda som förening alltid vill gå för guld, säger hon.

Tränaren Erika Holst, förra storspelaren, kommer också att få in fler stjärnor inför Frölundas debutsäsong i SDHL. Efter Frölundas seger över AIK i måndags sade Kim Martin-Hasson till GP att hon siktar på att förstärka laget med sex spelare.

Se intervjun med Hanna Olsson i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.