Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Forsberg berättade i Helgstudion om livet efter smällen för snart två år sedan. Foto: SVT/Bildbyrån

Forsberg: ”Kommer aldrig acceptera att sitta i den här stolen”

Uppdaterad
Publicerad

På annandagen 2018 skadade sig ishockeyspelaren Tobias Forsberg svårt i en match för Leksand.

En oturlig skada förändrade hans liv för alltid.

– Jag måste acceptera situationen, även om jag aldrig kommer att acceptera att jag sitter i den här stolen, säger Tobias Forsberg i SVT:s Helgstudion.

Tobias Forsbergs opererades i nio timmar efter den svåra skadan i matchen mot Almtuna.

Det har snart gått två år sedan incidenten som gjorde att han nu sitter i rullstol.

I SVT:s Helgstudion berättar om han livet han lever i dag och hur han ser tillbaka på det som hände.

– Jag minns allt ganska bra faktiskt, med alla intryck och det var nästan som man ser det på film. Man trycker på en knapp så slutar allt fungera. Jag tuppade aldrig av, och efter ett tag så kommer synen och hörseln tillbaka. Men jag märkte ganska snabbat att det var annat som inte kommer tillbaka. Jag känner hur isen smälter mot kinden, men jag kunde inte röra armar och ben. Det är starka intryck när man väl ligger där, säger Tobias Forsberg.

– Man ser vilken oturlig situation det är. Man hamnar där så många gånger i en match, och det är total otur att man hamnar där man gör, säger han vidare.

”Självklara saker var inte lika lätta längre”

Vägen tillbaka har varit lång, och jobbig många gånger.

– Jag skulle säga att den jobbigaste delen har varit att komma tillbaka till vardagslivet. Saker som varit självklara tidigare var inte lika lätta längre. Det var inte bara att hoppa i soffan och kolla en film, utan jag behövde mycket hjälp. Jag kunde inte borsta tänderna, utan saker som man tagit för givet innan var inte lika lätta längre. Och det slog väldigt hårt mot mig i början, säger Tobias Forsberg.

Hur hanterade du det?

– Man måste på något sätt acceptera situationen. Jag kommer aldrig acceptera att jag sitter i den här stolen. Men jag måste ändå acceptera vad som har hänt för att kunna ta mig framåt i processen. Min pappa brukar säga att det är som det är, men inte som det borde, säger Tobias Forsberg.

Hela hockey-Sverige engagerade sig i Forsbergs skada och visade ett starkt stöd. Något som han fick reda på månader efter smällen.

– Det var ganska sent i processen som jag fick ta del av det. Min familj kände att jag inte var riktigt redo för det. Det var först i mars, och det var otroligt starka känslor. Man blev rörd och stärkt av det, säger Tobias Forsberg.

ARKIV: Forsberg hyllades på Idrottsgalan (27 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Forsberg med sällskap på Idrottsgalan 2020. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer