Frölunda vann CHL för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Tre mål, alla i powerplay. Frölunda såg till att ta tillvara på sina numerära överlägen i CHL-finalen mot München. Precis som två gånger tidigare tog Frölunda hem CHL.

– Det här tröttnar man inte på, säger Joel Lundqvist till SVT Sport.

Frölunda, som spelade sin fjärde final på fem år i Champions Hockey League, kopplade greppet om matchen direkt.

Inför den största publiksiffran i en CHL-final någonsin satte 18-årige Samuel Fagemo efter nio spelade minuter 1-0 till Frölunda i powerplay.

Frölunda fortsatte att pressa på, och Fagemo visade stort självförtroende och stod för två vassa omställningar. I första perioden var det hemmalaget som dominerade.

Samuel Fagemo lär inte ha försämrat sina chanser inför NHL-draften i sommar. Själv verkade han ta det hela med ro.

– Det är mycket folk på läktaren, det är bara kul att spela här. Det var bara ren lycka, det var jäkligt skönt att sätta dit den här i finalen, säger han till SVT Sport.

Plockade ut målvakten

Fyra minuter in i andra perioden blev Ryan Lasch friställd framför mål. Det förvaltade poängkungen väl när han utökade ledningen till 2-0.

Båda lagens målvakter storspelade och såg till att hålla målgörandet nere. Men i minut fem kunde inget stoppa Frölunda när de återigen var i powerplay. Efter en fin passning från Joel Lundqvist styrde Ponthus Westerholm in pucken till 3-0.

Med över åtta minuter kvar att spela plockade München ut sin målvakt och satsade allt framåt. Det gav resultat för strax därefter kom målet för bortalaget, med spel sex mot fyra.

Vinner för tredje gången

Frölunda höll därefter emot och fick lyfta CHL-bucklan för tredje gången. En av dem som varit med alla gånger är Joel Lundqvist.

– Det är underbart. Det här tröttnar man inte på. Så jäkla skönt, vi har haft några tuffa matcher. Att få en sådan här match, fullt hus, magisk stämning, det är svårslaget, säger han.

– Att få dela den här glädjen med dem som stöttar oss känns underbart.

Johan Gustafsson storspelade i målet.

– Jag spelar i ett fantastiskt lag. I med och motgång är det alltid vi tillsammans. Vi möter ett bra lag. Vi gör tre mål i powerplay, det är det som avgör, säger han.

Tränaren Roger Rönnberg:

– Det här är fantastiskt, att få vinna här hemma inför våra fans, det är magiskt. Vi har en målvakt som är magisk. Jag har varit coach i 30 år. Enda gången jag vunnit står den där jäkla Johan Gustafsson i mål, och det är samma sak med Joel Lundqvist.

Champions Hockey League

Frölunda HC logo

Frölunda HC

3 - 1

EHC Red Bull München logo

EHC Red Bull München

1-0, 2-0, 0-1
Scandinavium, Göteborg
Publik: 12044

Fakta: Alla CHL-finaler

2019: Frölunda– München 3–1

2018: Växjö–JYP Jyväskylä 0–2.

2017: Frölunda–Sparta Prag 4–3 efter förlängning.

2016: Kärpät–Frölunda 1–2.

2015: Luleå–Frölunda 4–2.

Källa: CHL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.