Frölunda till semi efter jättevändning på 19 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Frölunda är klart för semifinal i CHL efter en jätterysare mot Biel i returen, där Biel hade 3-2 från det första mötet. Frölunda behövde vinna matchen men med mindre än fyra minuter kvar att spela gjorde Biel 3-2 och såg ut att greja det. Då vände Frölunda, där Patrik Carlsson blev stor hjälte i förlängningen.

Efter att bara lyckats göra två mål på 51 skott i det första mötet, där Frölunda förlorade med 3-2, tog tränaren, Roger Rönnberg, med sig sprayfärg till den efterföljande träningen. Den använde han för att markera var på isen skotten skulle tas för att de skulle ha större chans att resultera i mål. Och det verkar ha givit resultat.

Joel Lundqvist och Ryan Lasch gav Frölunda ledningen med 2-0 tidigt i matchen och det såg ut som att den regerande mästaren hade kopplat ett säkert grepp om semifinalplatsen. Men Biel svarade för en vändning och med mindre än fyra minuter kvar tog de ledningen inför en jublande hemmapublik.

Två mål på 19 sekunder

Strax efter Biels 3-2-mål tog Frölunda ut målvakten och Biel hade ett jätteläge att punktera matchen men missade målet. Då började Frölundas upphämtning och på bara 19 sekunder hade de gjort två mål och tog matchen till förlängning.

– Vi hade tur här på slutet. Våra spelare visar karaktär i slutet, det är otroligt. Vi har spelat bra över de här två matcherna där Biel har testat oss hårt. I det stora hela tycker jag vi varit det bättre laget, säger Frölundas tränare, Roger Rönnberg.

Carlsson matchhjälte

I förlängningen fick Frölunda med sig en utvisning som skulle visa sig bli avgörande. Patrik Carlsson blev Frölundas matchjälte när han avlossade ett skott – just i den zonen där Rönnberg ville ha avsluten. Pucken letade sig in bakom Jonas Hiller och Carlsson sköt Frölunda till semifinal med sitt andra mål för matchen.

– Det var en märklig utvisning och jag tror alla i den här arenan såg det, säger Biels tränare, Antti Törmänen.

Frölunda vände underläge även i åttondelsfinalen, där de efter 3-6 i det första mötet med Färjestad vann returen med 8-2.

Frölunda är klart för semifinal. Där väntar serieledaren i SHL, Luleå. En repris på det som var den första finalen av CHL, 2015.

Även Djurgården är klart för semifinal efter totalt 8-1 mot tyska München. I semin väntar tjeckiska Mountfield som slog ut schweiziska Zug.

Första semifinalen spelas 7-8 januari.

Champions Hockey League

EHC Biel-Bienne logo

EHC Biel-Bienne

3 - 5

Frölunda HC logo

Frölunda HC

0-2, 1-0, 2-2, 0-1
Tissot Arena, Biel/Bienne
Publik: 5592

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.