Frölundas guldplan: Ska inte försvara guldet

Uppdaterad
Publicerad

Bara två gånger på 2000-talet har ett lag försvarat sitt SM-guld i ishockey.

Hur Frölunda ska lyckas med det?

Genom att inte tänka att de ska försvara guldet.

– Vi behöver jaga ett nytt, säger tränaren Roger Rönnberg.

De enda lagen som på herrsidan försvarat sina SM-guld i ishockey på 2000-talet är Djurgården (2001) och Skellefteå (2014).

Regerande mästare när den nya säsongen inleds i dag är Frölunda. Och för att öka möjligheterna att göra det som tycks vara så svårt så ska de inte tänka att de ska försvara guldet.

– Att försvara ett guld... Det funkar inte så. Ingen tar ju ifrån oss gildet från i fjol, och det vet vi om. Vi behöver jaga ett nytt och börja om från noll. Så vi ska vara ödmjuka och inse att alla börjar om från noll den här säsongen. Vi har inte bevisat ett skvatt den här säsongen, säger tränaren Roger Rönnberg till SVT Sport, och fortsätter:

– Så vi ska börja från noll och se till att vi blir bättre för varje dag.

Få tapp en fördel

Till skillnad från de flesta andra svenska mästarlagen det senaste decenniet har Frölunda fått behålla större delen av truppen. ”Bara” sju spelare har försvunnit, och av dem var ett flertal spelare som endast hade mindre roller i guldlaget.

Och just det, att spelartappen varit ganska få och inte så tunga, är något som talar för Frölunda denna säsong, anser Rönnberg.

– Det betyder massor, framför allt att kärntruppen är intakt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.