Oskarshamnfans och spelare i laget firar på torget i Oskarshamn i tisdags efter lagets kvalificiering till SHL. Foto: TT.

Glädjebeskedet: Oskarshamn slipper bygga om arenan

Publicerad

I måndags blev Oskarshamn sensationellt klart för SHL. I dag fick man en välkommen present från ishockeyförbundet som slopar publikkravet på 5 000 personer.
– Vi kan dra en lättnadens suck, säger klubbdirektören Martin Åkerberg.

Laget har under dagen varit i Kalmar på en lunch med landshövdingen i länet Thomas Carlzon och fick i samband med den det positiva beskedet.

– Det är ett klokt beslut och något vi argumenerat för hela tiden mot bakgrund av Karlskrona som blev ett skräckexempel på vad som händer om man åker ur från SHL med en för stor arena, säger Åkerberg till SVT Sport.

Kravet på att bygga om och ut den befintliga hallen med en maxkapacitet på 3275 åskådare till 5000 har hängt som ett ok över föreningen.

– Vi kan dra en lättnadens suck, det är ju en sak mindre att beta av. Det kunde ha blivit en process att söka dispens. Det känns som att det var ytterligare en sak som föll på plats.

– Vad hade ni gjort nästa säsong om ni tvingats spela i en arena med en publikkapacitet på 5 000?

– Med tanke på att 95 procent av arenorna är kommunägda är det fysiskt omöjligt att hinna bygga om en arena under våren och sommaren med tanke på att du har regler om offentlig upphandling. Då kunde vi fått dispens under en säsong och sedan bygga ut löpande eller till nästkommande säsong.

”Vill absolut inte ha en arena på 5000”

Klubben trivs i den nuvarande hallen där snittet förra säsongen var 2454 i grundserien och sedan avslutade man med fem fulla hus, 3275, i det avslutande kvalspelet.

– Vi vill absolut inte ha en arena som tar 5000 åskådare, jag tror inte att vi har det publikunderlaget. Vi verkar på en liten ort hade inte fyllt en sådan arena mer än kanske i början då det varit nyhetens behag.

Hur var lunchen då?

– Den var fantastisk och det var en ära att få bli inbjuden till landshövdingens residens, det är inte alla som får, säger Åkerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer