Tomas Tatar firar efter att ha satt 3-1 för Slovakien. Foto: TT.

Glädjechock när Slovakien välte USA

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tung inledning på ishockey-VM för Nordamerika. Både USA och Kanada förlorade. Ett par timmar efter Kanadas chockartade 1-3-förlust mot Finland förlorade USA mot hemmanationen Slovakien i Kosice med 1-4.

De amerikanska spelarna var irriterade på slutet och klagade ofta hos domarna medan de slovakiska fansen sjöng på läktarna i Stålarenan i Kosice.

USA kom dock ingenstans och det var Slovakien som skapade mest. Fyra minuter från slutet drog Michal Kristof iväg ett handledsskott och gjorde 4-1 och taket höll på att lyfta på arenan när musiken dånade ut tillsammans med fansens jubel. De klappade taktfast i stående ovationer.

Ishockey-VM

”Fantastisk laginsats av kollektivet Slovakien”

– Jag trodde att Slovakien skulle få en tuff start på turneringen men de ville annat, säger SVT Sports expert Staffan Kronwall.

Han summering är:

– Fantastisk laginsats av kollektivet Slovakien. Blek insats av stjärntäta USA, Slovakien tog udden av USA:s uppdrivna profiler. Kanske blir förlusten en väckarklocka för USA, spelarna får rannsaka sig själva, om de ska fortsätta att vara tunga favoriter i VM, säger SVT-experten.

Det var enorm stämning när laget och publiken sjöng nationalsången efteråt.

VM

USA logo

USA

1 - 4

Slovakien logo

Slovakien

1-1, 0-2, 0-1
Košice
Publik: 7430

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet