Göteborg HC en föregångare inom integration

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg HC har på kort sikt blivit en av landets största klubbar inom damhockey. Klubben är en föregångare på att engagera nya grupper av hockeytjejer och nu börjar satsningen ge resultat.

– Jag tror att här ligger den stora utmaningen för Stockholm, Malmö och Göteborg, att bygga ishallar och idrottsanläggningar så att alla tjejer får plats. Så är det inte i dag, säger Jan Mellgren, ordförande i Göteborg HC, till SVT Sport.

Angereds ishall invigdes 2014 men den har varit omdiskuterad. Varför skulle Göteborgs stad bygga en ny ishall i en förort där det varken fanns någon förening eller spelare?

– Det var ju mycket protester i början ifrån ishockeyn och konståkningen i Göteborg. Hur kan man lägga en ishall i Angered? Vi tänkte tvärtom. Här finns 55 000 personer som kan spela hockey, den chansen tar vi, säger Jan Mellgren, ordförande i Göteborg HC.

Vill på sikt slåss om SM-guldet

Ishallen är hemmaplan för SDHL-laget Göteborg HC och deras andralag i division 2 där 15-åriga Sara el Sulaiman spelar sedan i höstas efter att ha lämnat ungdomslaget.

Klubben är en föregångare när det gäller integration och har vuxit snabbt och är nu landets sjätte största när det gäller åldern 10 – 20 år.

Målet är att på lång sikt slåss om SM-guldet med Sara och andra Angeredstjejer i laget.

”Mitt andra hem”

– Jag hade aldrig testat hockey om det inte funnits en ishall här i Angered och om det heller inte varit prova-på-hockey här, säger Sara el Sulaiman.

–  Jag är här jätteofta. Det är här jag får ut min livsglädje, det är här jag är glad, det är som mitt andra hem, säger Sara.

Inslaget kan ses i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.