Grönborg om uppmärksammande intervjun i SVT: ”Jag måste ta det bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens förlust mot Ryssland blev det frostig stämning när Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg intervjuades i SVT:s studio. Dagen efter backar Grönborg efter den uppmärksammade intervjun.
– Jag ska ta det bättre, säger han till SVT Sport.

Tre Kronor kördes över av Ryssland i sista gruppspelsmatchen med 4-7. Efter matchen gästade förbundskapten Rikard Grönborg SVT:s studio där han var märkbart frustrerad.

Dagen efter är förbundskaptenen självkritisk till sitt eget agerande i intervjun.

– Det var ingen bra intervju över huvud taget. Jag har stor skuld i det. Jag var het redan innan matchen. Sen var det tre frågor på samma tema. Men jag måste kunna ta det bättre, säger han till SVT Sport.

Läs intervjun – fråga för fråga

Visa

Vad hände i den andra perioden?

– Jag tycker att första perioden var den bästa perioden i hela turneringen. De får fem skott på mål, vi har mer än det dubbla. Vi skulle ha gjort ett mål i powerplay. Då hade det varit riktigt, riktigt produktionsmässigt också. Sen kändes det som allt gick in i andra perioden. Jag tycker vi startar den helt okej och sen gick vi bort oss. Jag menar, Ovetjkins mål är ju världsklass, men annars så är det... det känns som att allt gick in helt enkelt

Du sade att det känns som att ni gick bort er?

– Nej, det sade jag inte.

Du sade inte det?

– Nej.

Men är det bara förklaringen, att det var allting som gick in? Kände du att ni spelade bra och gjorde allting rätt?

– Jag tycker att i den första perioden ...

Men i den andra?

– Ja, men andra perioden, helt okej, men sen får de en två-mot-en-situation. Tyvärr kan man inte ge bort en två-mot-en-situation mot det här laget. Sen, som jag säger, känns det som att allting gick in, vi börjar sprida puckar i egen zon och de får ”turnovers” som de vill ha och det är de riktigt bra på. Sen pratade vi inför den tredje perioden att gå tillbaka till det vi gjorde i den första perioden. Vi gör fyra mål på det här laget som inte har släppt in så mycket under hela turneringen. Offensivt känner vi oss starka. Vi måste ta bort de här grejerna helt enkelt defensivt.

Men när ni började då ”sprida puckar” i egen zon, vad försökte ni från bänken och förbundskaptenerna göra då?

– Ja, jag vet inte vad man ska göra. Vad åsyftar du?

Du sade att ni började ”sprida puckar” i egen zon ...

– Ja, men jag tror att de ville väldigt mycket och de försökte göra kanske göra grejer som vi inte kommit överens om. Då blir det gärna så när det rullar åt fel håll. Det är väl lite mer så.

Men vad försökte ni göra då?

– Vi manar ju på så mycket som vi kan. Jag vet inte vad du menar?

Nej, jag frågar vad ni försökte göra för att det skulle sluta, det här spridandet av egna puckar?

– Ja, nej, vi manade på att vi skulle spela precis på samma sätt som i den första perioden.

Vad tänker du nu direkt efter matchen?

– Ja, det är ju vad man brukar göra. Titta på matchen och så tittar man på hur olika situationer går till och...

Du måste ju ändå ha en känsla redan nu?

– Vänta får jag prata färdigt. Rent taktiska saker som vi kan göra något åt eller är det bara grejer som att man börjar chansa lite eftersom att man ligger under med ett par kassar. Det är det vi måste prata med spelarna om. Det är enkelt för oss coacher att gå in i rummet och sitta med slow motion och såna saker och att vi skulle ha gjort såhär, såhär och såhär, men de är ute på banan och det går väldigt snabbt därute. Så att det är väl första grejen vi måste göra.

Absolut. Och jag måste ställa frågor. Jag måste ändå kunna fråga dig vad ni tänkte under matchen, vad ni kunde ha gjort för att förändra hur det såg ut och som du själv säger sprida puckar i den andra perioden. Det är väl en helt normal fråga, ändå. Väl? Eller?

– Jajajaja, men du ställer ju en fråga och så låter du mig inte svara på den...

– Jo, absolut. Jag har låtit dig svara flera gånger och låtit dig inte svara flera gånger också. Men nu väntar Finland. Tack för att du kom hit och lycka till.

– Tack ska du ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer