Inget NHL för Grönborg – klar för Zürich

Uppdaterad
Publicerad
Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg har gjort klart med nästa jobb.
Trots spekulationer om NHL är han klar för schweiziska Zürich.
– Jag skrev på i morse, säger han till SVT Sport.

För ett år sen tog ryktena om NHL fart. Då hade Carolina och Buffalo bett om Grönborgs nummer, enligt Aftonbladet.

Efter VM guldet i fjol berättade Grönborg att han kommer sluta som förbundskapten efter det VM som inleds i morgon. I ett SVT-reportage inspelat före VM-avresan berättade Grönborg om målet att få chansen i NHL.

– Jag hoppas och tror att jag kan få chansen i NHL, om det inte blir i år så något år i framtiden. Jag måste visa att jag klarar av att nå framgång på de nivåerna jag är, säger han till SVT.

Men nu står det alltså klart att det inte blir något NHL. Förbundskaptenen är klar för ZSC Lions i Zürich de kommande två åren.

– En storklubb i Europa. Toppjobb i Europa, inget att snacka om det. Just att det är en storklubb och kravprofilen är hög är en miljö jag vill jobba i, säger han till SVT Sport.

För det första visade de intresse ganska tidigt. De rekryterade mig ganska hårt. Jag har varit nere några gånger nu i Zürich. Jag gillar verkligen vad jag sett och vad jag hört om dem. Det var ett ganska enkelt beslut i slutändan.

– Det var ingenting konkret där bortifrån. Vi hade lite snack men det var inga konkreta intervjuer eller intresse på så sätt. Om man tittar på de coacherna som anställts, och kommer anställas, är det framför allt coacher som har huvudcoach-erfarenhet från NHL, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer