Rikard Grönborg. Foto: Bildbyrån

Grönborg: ”Tror att hela Detroit och svensk hockey sörjer”

Publicerad

I dag kom nyheten att Henrik Zetterberg avslutar karriären.
Ett besked som berör, menar Rikard Grönborg.
– Jättetråkigt så klart, jag tror att hela Detroit och svensk hockey sörjer, säger Grönborg till SVT.

Rikard Grönborg, som slutar som svensk förbundskapten efter säsongen, tänker framför allt på ett specifikt år när han ser tillbaka på Henrik Zetterbergs karriär.

– 2006 när han vann både VM – och OS-guld under samma säsong och var väldigt delaktig i det. Tyvärr hade han problem med ryggen redan då och jag vet vilken fantastisk smärta han hade innan sin operation, säger Rikard Grönborg till SVT och fortsätter:

– Det är en spelare med ett fantastiskt spelsinne och han är en ledare både på och utanför isen. Han säger vad han tycker och tänker. Han har betytt väldigt mycket inte bara för svensk hockey utan för hockey världen över.

37-årige Zetterberg kom till Detroit 2002 och har spelat över 1000 matcher för klubben.

– När man pratar med folk i Nordamerika så hyllar de Zetterberg för hans fantastiska spelsinne, han har förgyllt NHL under lång, lång tid.

Grönborg, som lämnar sitt uppdrag som svensk förbundskapten nästa år, hoppas få se Zetterberg inom svensk hockey i framtiden.

– Visst finns det utrymme för Henrik om han vill ge tillbaka till svensk hockey. Om det är det han söker så vore det väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer