Håkan Loob: ”Det gör ont i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeylegendaren Börje Salming har drabbats av ALS. Ett besked som tog hårt på SVT Sports ishockeyexpert Håkan Loob.

– Det gör ont i hjärtat, säger han.

Börje Salming och Håkan Loob spelade ihop i Tre Kronor och mot varandra i NHL. Bland annat var de etta och tvåa i Sveriges interna poängliga i OS 1992.

Loob, som är expert för SVT, blev ledsen då han fick höra om Salmings sjukdom.

– Man blir ju ledsen och börjar tänka på Börje och hans familj. Att man drabbas av den absurda sjukdomen som ALS är. Det gör ont i hjärtat, säger han.

Han berättar om hur han ser på Salming som ishockeyspelare och människa. Då Loob kom till NHL och Calgary Flames var Salming redan enormt stor i Toronto Maple Leafs.

– Börje banade för det första väg för alla oss andra som har spelat i NHL efter. Han såg till att svenskar fick en rejäl chans i NHL. Han var ju laget Toronto Maple Leafs. Han bar det på sina axlar. Han var gigantisk som ishockeyspelare och som person är han en oerhört bra kille. Lätt att umgås med och med fötterna på jorden. En oerhört bra människa.

Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star Team 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star Team 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star Team. Uttagen i Canada Cups All Star Team 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star Team.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.