Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Loob vill inte se att det blir fler lag i SHL. Foto: SVT/Bildbyrån

Håkan Loob: ”Personligen är jag helt emot det”

Uppdaterad
Publicerad

SHL överväger just nu en förändring i antalet lag i serien. Då vet SVT Sports expert Håkan Loob åt vilket håll han inte tycker att man borde gå.

– Många pratar om en utökning. Det skulle jag inte rekommendera. Personligen är jag helt emot det, säger han.

SHL och dess klubbar har nyligen inlett en process där man utvärderar antalet lag i serien. Håkan Loob förklarar varför han tycker att det åtminstone inte ska bli fler lag.

– Som det ser ut just nu är 14 lag väldigt bra. Tidigare var jag inne på att vi inte skulle gå upp till 14, utan behålla 12. Det för att upprätthålla en god kvalité då vi har många spelare som lämnar landet för spel i NHL, AHL och andra länder i Europa. säger han och fortsätter:

– Många pratar om en utökning. Det skulle jag inte rekommendera. Personligen är jag helt emot det.

Varför?

– Jag tror att det blir för urvattnat. Jag förstår att man vill ha hockey på många ställen i det avlånga Sverige. Men det handlar också om kvalitet. Det är den högsta ligan och vi ska vara konkurrenskraftiga i hela världen. Jag önskar inget annat än att kvaliteten blir så att vi kan kalla oss den näst bästa ligan i hela världen, säger experten.

SHL utvärderar även det nuvarande kvalsystemet där exakt ett lag åker ur serien varje säsong. Där vill Loob däremot se en förändring.

– Man hade ju kvalserien förut som många tyckte var väldigt intressant. Svårigheten med det var att vissa lag kanske inte hade något att spela för redan efter tre omgångar. Hur stor sportslig rättvisa finns det då? I dag vet man att ett av lagen från SHL åker ur och ett från hockeyallsvenskan går upp. Jag tycker att man ska blanda in två lag, lag 13 och 14 i SHL, men då ska båda ha chansen att kvala mot lag 1 och 2 i allsvenskan i bäst av sju matcher, säger han.

Så går en SHL-förändring till

Just nu utvärderar både SHL och Hockeyallsvenskan det kvalsystem som har använts i tre säsonger. Det innebär att de två lagen som slutar sist och näst sist i SHL:s grundserie kvalar mot varandra och det som förlorar åker ur. Det lag som vinner det hockeyallsvenska slutspelet går upp.

SHL har samtidigt, på uppmaning från en del av klubbarna i serien, börjat utvärdera antalet lag i serien.

Både SHL och Hockeyallsvenskan kan var för sig, eller gemensamt, komma fram till förslag. Det är sedan Svenska ishockeyförbundet som fattar det slutgiltiga beslutet.

Om en förändring ska ske kan det beslutet fattas på förbundsmötet 2025 och i så fall implementeras från säsongen 2026/2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.