Foto: Privat

Han lever det ljuva proffslivet i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Barcelona, Spanien, är kanske inte en stad som vanligtvis förknippas med ishockey. Men Marcus Wallmark, storebror till NHL-spelaren Lucas Wallmark, lever det ljuva proffslivet som heltidsanställd ishockeyspelare hos FC Barcelona.

– Det är lite mer exotiskt i Spanien. Det är roligare här än att åka buss runtom i Sveriges alla skogar på helgerna, säger han till SVT Sport.

Innan Marcus Wallmark flyttade utomlands för spel i både Norge, Frankrike och nu Spanien spelade den 26-åriga forwarden i allsvenskan för Karlskrona. Han noterades även för en SHL-match i Skellefteå efter att ha spelat i J20-laget.

Nu lever Björklöven-fostrade Wallmark ett helt annat liv. Ett liv i soliga Barcelona där han, tillsammans med svensken Dennis Boström, bor i ett område endast 10–15 minuter från ishallen i Camp Nou.

– Jag var redo för en ny utmaning och ville ha så mycket som möjligt runt omkring. Det är ett bra klimat, en härlig stad och något helt nytt, säger Wallmark.

– Umeå och Barcelona är två helt olika städer. Här finns det mycket att göra, allt från andra sporter till stranden och havet. Det är en storstad med en helt annan livsstil.

Mycket tid till annat

FC Barcelona tränar fyra till fem pass i veckan där träningspassen alltid ligger på kvällen. Det spanska laget har endast en match i veckan, vilket gör att Wallmark får mycket tid över till annat.

– I början på säsongen var det bra väder nästan varje dag. Då hängde man bara på stranden, solade och badade, käkade lite tapas och kollade på fotboll. Vissa dagar kan man bli ganska rastlös, men jag ska inte klaga, säger han.

I den spanska serien får lagen endast ha två utländska spelare. Wallmark och Boström är de enda två spelarna i laget som är avlönade.

– Jag hade aldrig flyttat hit om jag inte hade fått lön. Jag får tillräckligt för att klara mig, ungefär som när jag spelade i allsvenskan för Karlskrona, säger Wallmark.

”Nivån är låg”

Spelmässigt är det mycket som skiljer sig från Sverige. Wallmark menar att svenska ishockeyspelare är vana vid att träna varje dag och får dessutom tillgång till duktiga tränare. I Spanien finns det endast 15 ishallar och att utvecklingen tar sin tid är därför inte så konstigt, enligt honom.

– Nivån är låg, det är absolut en av de sämsta serierna i Europa, men det är inte därför man åker hit, säger han.

– Jag har själv spelat i division 1 och allsvenskan men det är lite roligare att bo i Barcelona än vissa hålor som finns i Sverige och att åka buss runtom i Sveriges alla skogar på helgerna. Då är det lite mer exotiskt i Spanien. Jag rekommenderar andra att åka hit.

Vad är det konstigaste du varit med om i ditt proffsliv?

– I Sverige slipar man skridskorna i ishallen någon gång i veckan. Här i Barcelona har vi inte ens en slipmaskin i ishallen, utan måste själva ta skridskorna till en sportbutik utanför stan för att få dem slipade. Det är jäkligt sjukt, säger Wallmark.

#Proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till exempelvis storlek på inkomst för spelarna (vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite).

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet, fotbollstransfers.com, Soccerway, eliteprospects.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.