Eliasson, Asserholt och Grahm ville sparka Boork. Foto: Bildbyrån

Här är stjärnorna som ville sparka Boork

Uppdaterad
Publicerad

Emma Eliasson, Jenni Asserholt och Erika Grahm. Enligt uppgifter till SVT Sport krävde trion Leif Boorks avgång. Nu finns två av spelarna inte med i Damkronorna. ”Jag samlade tjejerna som skrivit under brevet och vi har talat ut nu”, säger Boork till SVT Sport.

Storstjärnan och Luleås lagkapten Emma Eliasson är ratad i Damkronorna. Nu hoppar nästa profil av spel med landslaget – kapten Jenni Asserholt.

Anledningen: Ett brev med krav om Boorks avgång som inte blivit bönhört.

Stjärnorna som krävde Boorks avgång

Flera av damkronorna har haft synpunkter på Leif Boorks ledarskap. Ett missnöje har grott och kulminerade nyligen. Det gick till slut så långt att ett tiotal spelare formulerade ett brev med ett tydligt krav till förbundet: ”Boork måste bort annars hoppar vi själva av.”

Enligt uppgifter till SVT Sport ska detta brev ha signerats av bland andra Emma Eliasson, Erika Grahm och Jenni Asserholt. Två av dessa tidigare kaptener i landslaget. Den tredje, Emma Eliasson, lagets absolut största stjärna.

Uppgifterna bekräftas nu av förbundskaptenen, som under den senaste landslagssamlingen samlade spelarna till ett krismöte.

– Jag vet vilka som legat bakom detta och vi samlade därför dessa spelare under en samling nyligen. Vad vi sa till varandra vill jag inte gå in på men vi har rett ut det hela, säger Boork.

”Förlegat sätt att se på ishockey”

Enligt uppgifter till SVT Sport är ovan nämnda trio kritisk till förbundskaptenens ”förlegade sätt att se på ishockey”.

Flera spelare känner samtidigt att de inte får vara delaktiga i viktiga beslut. Vidare anser man enligt de källor SVT Sport talat med att Leif Boork är mycket känslig för kritiska synpunkter och inspel.

Enligt uppgifter till SVT Sport agerade förbundet när brevet damp ner i brevlådan. Men istället för att sparka Boork, som kravet var, tog man kontakt med berörda spelare och en dialog inleddes för att få spelarna att tänka om. Merparten valde då att inte stå fast vid sina krav. För flera av spelarna är det också en ekonomisk fråga – de får stöd av SOK när de tillhör en satsning under förbundets regi.

SVT Sport har sökt de spelare som uppges ha varit med och författat brevet, men utan resultat.

”Tänker inte prata om Eliasson”

– Jag tänker inte prata om fallet Eliasson. Av respekt för henne och för all vår verksamhet, säger Boork.

I fallet Asserholt är förbundskaptenen dock mer öppen.

– Jag vill att hon ska medverka, precis som alla spelare på alla våra samlingar. När hon sen tackade nej till det så kände jag att hon inte levde upp till de kraven vi har på våra spelare.

Faktum kvarstår dock: Två av landets bästa spelare är just nu inte en del av Damkronorna. Naturligt vore att anta att laget är försämrat och att chanserna att krympa avståndet till Kanada, USA och i viss mån Finland, har minskat drastiskt. Men inte enligt Boork.

”Just nu är dörren stängd”

– Vi har haft den här typen av spelare förut i landslaget som vi brutit med. Danijela Rundqvist och Tina Enström för att nämna några. Sanningen är den att landslaget inte tagit kliv varken med eller utan dem.

Förbundskaptenen är principfast och har stängt dörren till spelarna. Men ännu inte låst den.

– Jag har varit med så länge att jag inte tänker låsa mig vid ett beslut. Saker kan hända på vägen men just nu är den stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer