Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här är tidernas ögonblick – ovationerna till Salming

Uppdaterad
Publicerad

De mäktiga ovationerna för Börje Salming vid Canada Cup 1976 i Toronto har röstats fram till tidernas största hockeyögonblick av det svenska folket.

Hans bror Stig var med i laget 1976 och var vid Börjes sida när han tog emot priset.

– Det var så mäktigt, det är det finaste minne jag har utav alla, säger Stig.

De historiska ögonblicken är många under svensk hockeys hundraåriga historia. Men störst av dem alla enligt det svenska folket var en stående ovation i Toronto 1976.

Börje Salming hade endast hunnit spela tre säsonger i Toronto Maple Leafs, men redan blivit en hjälte för hemmapubliken. När han återvände till Torontos hemmaarena för att möta USA med Sverige i Canada Cup var det Salming som fick störst ovationer av alla.

Börjes bror Stig berättar:

– Jag hade äran att vara med i laget som spelade matchen. Jag såg hur Börje började åka runt på blålionjen och alla reser sig upp. Jag ska nästa byte och sitter och börjar storlipa. Jag sitter och tittar och tänker att jag måste koncentrera mig. Det var så mäktigt, det är det finaste minne jag har utav alla, säger han.

I flera minuter stod publiken upp och visade sin uppskattning för spelaren som senare skulle få sin tröja 21 pensionerad av Toronto. Salming blev också invald i Hockeyns Hall of Fame 1996.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.