Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Här är VM:s största stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey-VM i Slovakien står för dörren och det blir stjärntätt. Eller vad sägs om: Alexander Ovetjkin, John Tavares, Patrick Kane, Henrik Lundqvist och stjärnskottet Elias Pettersson.

Den 10 maj drar ishockey-VM i Slovakien igång. I VM-sammanhang lyfts ofta kritiska röster om att NHL-stjärnorna ofta inte deltar.

Den här gången är det inte så – VM är fullt av stora hockey-profiler.

Ishockey-VM

Titta bara här:

Alexander Ovetjkin, Ryssland, Washington.

Kommentar: Störst först – eller vad är det man brukar säga? Den ryska björnen kommer från ett misslyckande i NHL-slutspelet och kommer att vara mer taggad än någonsin. Brukar dessutom leverera i den ryska tröjan där han bland annat har tre VM-guld.

Gjorde som så ofta flest mål av alla i NHL med sina 51 den här säsongen.

Foto: Bildbyrån

Nikita Kutjerov, Ryssland, Tampa Bay.

Kommentar: Vi fortsätter ryskt. Och vem passar bättre om inte NHL:s överlägsna poängligavinnare – Nikita Kutjerov. Den fantastiskt skicklige forwarden gjorde hela 128 poäng för suveräna Tamba Bay som osannolikt nog åkte ut.

Därmed får VM-publiken chansen att följa hans briljans i stället.

Foto: Bildbyrån

Jevgenij Malkin, Ryssland, Pittsburgh.

Kommentar: Ja, men vi fortsätter på den röda vägen va? Tänkt att se den här kedjan i VM – i så fall den mest skräckinjagande på förhand. Ni känner till honom på förhand med sina mäktiga skär och fina handleder.

I sina bästa stunder har han få övermän – men, han kan vara lite ojämn.

Foto: Bildbyrån

Patrick Kane, USA, Chicago.

Kommentar: Där slutar vi med ryssar och går i stället på amerikanskt och till den här hockey-artistenPatrick Kane. På samma sätt som Malkin kan han dominera matcher fullständigt. Kommer som Kutjerov från en fantastisk säsong, där han levererade 110 poäng på 81 matcher.

Foto: Bildbyrån

Jach Eichel, USA, Buffalo.

Kommentar: Den här säsongen har han verkligen blommat utden tidigare drafttvåan Jack Eichel. 82 poäng på 77 matcher. Eichel har ett VM-brons sedan tidigare så lita på att centern kommer att vara taggad.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Johnny Gaudreau, USA, Calgary.

Kommentar: 25-åringen, som går under smeknamnet ”Johnny Hockey” kommer bli en av mästerskapets stora sevärdheter. Den 174 centimeter långe amerikanen kommer från karriärens hittills poängmässigt bästa säsong, 99 poäng på 82 matcher, efter att ha haft ett strålande samarbete med parhästen Elias Lindholm.

Johhny Gaudreau. Foto: Bildbyrån

Henrik Lundqvist, Sverige, New York Rangers.

Kommentar: Vår svenska hjälte från VM-guldet 16/17, där han var avgörande i straffläggningen mot Kanada och dessutom den målvakt med både bäst räddningsprocent och minst antal insläppta mål per match. En av de största profilerna i detta VM!.

Henrik Lundqvist. Foto: Bildbyrån

Elias Pettersson, Sverige, Vancouver.

Kommentar: Vi stannar svenskt och ska så klart den mest spännande och mest hypade av de allaElias Pettersson. Vår alldeles egen gullegris. Har hyllats unisont denna säsong av var och varannan tyckare och lär vara taggad efter förra året där han skadade sig.

Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån

Oliver Ekman Larsson, Sverige, Arizona.

Kommentar: Två ord: en världsback. Och kanske fortfarande, trots allt, lite underskattad? Har legat bakom två Svenska VM-guld och är lika bra defensivt som offensivt.

Får ta ett stort ansvar i en, än så länge, ganska profilfattig backuppsättning.

Oliver Ekman Larsson. Foto: Bildbyrån

Leon Draisaitl, Tyskland, Edmonton.

Kommentar: Tysken har tagit NHL med storm i årtryckte in 50 mål, endast ett färre än Ovetjkin, och nådde för första gången, som första tysk, hundrapoängsstrecket.

Bär Tyskland på sina axlar, men ni minns ju de i OS?

Leon Draisaitl. Foto: Bildbyrån

John Tavares, Kanada, Toronto.

Kommentar: John Tavares får ses som det största namnet av de tre och den förre draftettan kommer från sin poängbästa säsong hittills, 88 stycken.

För storstjärnan, som vunnit både OS och World Cup, blir det hans första VM sedan 2012.

Foto: Bildbyrån

De här svenska spelarna har tackat ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet